Електроенергія України може допомогти Європі позбутися залежності від російського газу

Відео

Українська електроенергія може допомогти Європі позбутися залежності від російського газу і полегшити завершення переходу на відновлювані джерела енергії.

Про це розповів директор з ринкових операцій НЕК «Укренерго» Микита Вишневський у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«У 2021 році в Україні 70% електроенергії було вироблено без вуглецевого сліду. Разом з тим наша генерація має великий експортний потенціал. Українська електроенергія вже у найближчому майбутньому може допомогти Європі позбутися залежності від російського газу і полегшити завершення переходу на відновлювані джерела енергії», - зазначив він.

Вишневський уточнив, що енергосистема України впродовж двох місяців успішно працює в складі енергосистеми ЄС. І одне з центральних питань подальшої інтеграції в європейський енергопростір – відновлення повноцінного експорту української електроенергії до європейських країн.

«Для відновлення експорту електроенергії з України до країн ЄС необхідно, щоб українська генерація провела переналаштування певного обладнання на атомних, теплових та гідроелектростанціях. Також необхідно забезпечити функціонування FSKAR - механізму фінансового врегулювання ненавмисних відхилень (технологічних перетоків).

Наразі всі ці процеси розпочаті й активно втілюються. Також основна та беззаперечна передумова для початку експорту - це неухильне дотримання ринкових принципів, зокрема щодо доступу до міждержавного перетину. Він має бути забезпечений на конкурентних ринкових засадах», - підкреслив Вишневський.

Читайте також: В «Укренерго» прокоментували «пропозицію» рф купувати електроенергію з окупованої ЗАЕС

Як повідомлялось, Європейська комісія представила спеціальний план реформ в енергетичному секторі під назвою «REPowerEU» («Перезавантаження енергетики в ЄС) щодо позбавлення залежності ЄС від імпорту російських енергоносіїв. План включає підвищення енергоефективності, диверсифікацію джерел постачання та масштабні інвестиції у розвиток поновлюваних джерел енергії.

Україна надала свої пропозиції до стратегії REpowerEU, які передбачають практичні кроки щодо використання експортних потужностей української енергосистеми.

У Міненерго поінформували, що електроенергія з України може допомогти ЄС замістити 17% експорту російського газу.