Австрія й далі платитиме «Газпрому» в євро

Австрійська сторона продовжує платити "Газпрому" за поставлений газ в євро, а не в рублях, як цього вимагав путін.

Як передає Укрінформ, про це заявила у п’ятницю федеральний міністр Австрії з питань захисту клімату, навколишнього середовища, енергетики, транспорту, інновацій і технологій Леоноре Гевесслер.

"Наразі ситуація така, що платежі й далі можуть проводитися в євро, тому що долучився один банк ", - заявила Гевесслер.

Водночас вона додала, що Австрія готується до будь-якого розвитку ситуації, включено з припиненням поставок газу з Росії.

Згідно з австрійською компанією-менеджером газотранспортних систем AGGM, станом на 1 квітня "потік газу у напрямку всіх ринків Австрії, включаючи імпорт через Україну, відбувається без перерв".

Як повідомляє австрійське інформагентство APA, раніше російська сторона заявляла, що "західним країнам, таким як Німеччина та Австрія, з 1 квітня треба було відкрити рахунки в "Газпромбанку", щоб продовжувати отримувати газ".

Як повідомляв Укрінформ, 31 березня володимир путін підписав указ, який регулює торгівлю газом з "недружніми" країнами тільки за російські рублі. За словами путіна, для оплати газу західні країни мають відкрити рублеві рахунки в російських банках. Відмову покупців газу з "недружніх" країн оплачувати їх у рублях росія вважатиме порушенням контрактів.

Міністри енергетики країн G7 відкинули вимогу президента росії про те, щоб "недружні" країни платили за російський газ рублями.