У рф штучно підтримують «стабільність» рубля - ЦПД

Центр протидії дезінформації при РНБО України повідомляє про чергову маніпуляцію рф щодо курсу рубля, який штучно утримується країною-агресором. 

 Як передає Укрінформ, про це йдеться на сторінці відомства у Фейсбуці.

«Станом на 01.04.2022 Центробанк рф встановив курс на рівні 83,4 «дерев’яних» за 1 долар США, а тенденція «укріплення» рубля триває вже декілька днів. Все це стало підставою для «зради» від проросійських ботів у соцмережах, які почали тиражувати меседжі: «санкції не діють», «Захід кинув Україну», «доведеться домовлятися з рф». Однак, «намальований» ЦБ рф курс є лише ілюзією стабільності, обумовленою технічними факторами, а не реальним зростанням економіки», - йдеться у повідомленні.

Як пояснили в ЦПД, так звана стабільність пов’язана з тим, що рф: обмежила кількість доларів, які резиденти можуть зняти з рахунків в іноземній валюті; заборонила банкам продавати іноземну валюту клієнтам протягом наступних шести місяців; наказала експортерам енергоносіїв продавати 80% валютних надходжень і купувати рублі.

Це формує вигідну «картинку» для пропаганди, однак долар в рф купити не вийде, а якщо і вийде, то за курсом ≈130 рублів.

Як повідомляв Укрінформ, 30 березня ЦПД назвав маніпуляцією тези рф про нібито спровокований українською владою «голод».