Україна починає експортувати електроенергію в Європу

НЕК "Укренерго" проведе перший після об’єднання енергосистеми України з європейською енергомережею ENTSO-E добовий аукціон з розподілу міждержавних перетинів для експорту електроенергії в Польщу.

Про це повідомляє пресслужба Укренерго в Телеграмі, передає Укрінформ.

«Укренерго» відкриває можливість для експорту електроенергії в Польщу. А саме, відновлюються добові аукціони з розподілу міждержавних перетинів для експорту електроенергії в Польщу. Це перший аукціон після об’єднання енергосистеми України з енергомережею континентальної Європи ENTSO-E», - йдеться в повідомленні. 

Аукціон пройде 28 березня 2022 року на день поставки 30 березня (фактична дата початку експорту). Обсяг виставленого на аукціон перетину — 210 МВт (щогодини). 

В Укренерго зазначають, що початок експорту електроенергії дозволить Україні отримати додаткові ресурси для відновлення та розвитку енергетичної інфраструктури в умовах війни.

А для європейських країн українська електроенергія, 70% якої вже зараз складається з низьковуглецевих джерел, відкриває широкі можливості для заміщення російського газу.

«Наш перший крок до європейського ринку електроенергії, який набуває надзвичайної важливості з огляду на війну в Україні. Він означає, що українська енергетика отримає додаткові кошти для підтримання своєї роботи у важкі части, а наші європейські партнери - ресурс для часткового заміщення російського газу», - наголосили в Укренерго.

Як повідомлялося, 16 березня європейська мережа операторів системи передачі електроенергії ENTSO-E розпочала пробну синхронізацію континентальної енергосистеми Європи з системами України та Молдови.

Операційні системи континентальної Європи підтримують стабільність українсько-молдовської енергосистеми після позитивного аналізу, який підтвердив, що невідкладна синхронізація є технічно можливою разом з низкою заходів із убезпечення енергосистем.

З 24 лютого українська енергосистема працювала в ізольованому режимі. Проводити випробування планувалося упродовж 24-26 лютого, однак через воєнну агресію росії Міністерство енергетики вирішило не повертати ОЕС України у синхронний режим роботи із енергосистемами росії та білорусі.