В Україні схвалили концепцію розвитку ринку зелених облігацій

Кабінет Міністрів схвалив концепцію запровадження та розвитку ринку зелених облігацій в Україні на 2022-2023 роки.

Відповідне рішення було ухвалене на засіданні уряду 23 лютого, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Метою концепції є визначення напрямків і завдань запровадження ринку зелених облігацій. Вона передбачає, зокрема, забезпечення залучення фінансування для реалізації проєкту екологічного спрямування шляхом випуску зелених облігацій; встановлення нормативів розкриття інформації емітентами цього виду цінних паперів; встановлення режиму акредитації зовнішніх верифікаторів та оцінювачів зелених облігацій.

Крім того, передбачається створення реєстру проєктів національного значення, для реалізації яких можуть бути здійснені емісії суверенних зелених облігацій.

Як повідомлялося, 1 липня 2021 року в Україні набула чинності нова редакція закону "Про ринки капіталу та організовані товарні ринки", що запроваджує "зелені" облігації як окремий підвид цінних паперів.

Читайте також: В Україні набув чинності закон про «зелені» облігації

Емісію "зелених" облігацій може здійснювати особа, що реалізує або фінансує проєкт екологічного спрямування. Кошти від розміщення таких паперів можуть спрямовуватися на фінансування та/або рефінансування витрат проєкту екологічного спрямування, таких, як проєкти у сфері альтернативної енергетики, енергоефективності, мінімізації утворення, утилізації та переробки відходів, впровадження екологічно чистого транспорту, органічного землеробства, збереження флори і фауни тощо.

Очікується, що до 2030 року Україна зможе залучити через випуск "зелених" облігацій 36 млрд дол. За даними Міжнародної фінансової корпорації (IFC), потенціал українського ринку послуг з енергоефективності та "чистої" енергетики до 2030 року — 73 млрд дол.