Світовий банк дав рекомендації, як зменшити вплив кліматичних змін на економіку України

Доповідь

Україна може суттєво зменшити негативні наслідки кліматичних змін для власної економіки, й насамперед сільськогосподарського комплексу, якщо докладе зусиль на трьох конкретно визначених напрямах.

Про це йдеться в новій доповіді Світового банку «Україна: підвищення стійкості до клімату в сільському та лісовому господарстві», оприлюдненому в середу, повідомляє Укрінформ.

«Цей новаторський аналіз не лише надає детальні прогнози щодо зміни клімату для України, але й проливає світло, який вплив кліматичні зміни матимуть на її сільське господарство, а також на доходи домашніх господарств та показники бідності», - зауважили у Світовому банку.

За даними дослідження, якщо викиди продовжать зростати, середня температура в Україні може підвищитися до понад 4°C до кінця ХХІ століття. Це супроводжуватиметься більш вологою зимою та сухішим літом, а також значними коливаннями температур у різних регіонах країни. Зокрема, в південному степовому регіоні та на сході України може різко посилитися спека та посушливість, що вплине на багато сфер економіки.

Читайте також: Танення льоду у Гренландії підвищило рівень світового океану на 1,2 сантиметра

За прогнозами, до середини століття зміна клімату сприятиме зниженню врожайності основних сільськогосподарських культур країни, включно з ячменем, кукурудзою та соняшником. Проте врожайність озимої пшениці на півночі та північному заході України до 2050 року може зрости на 20-40 відсотків у порівнянні з 2010 роком.

Для зменшення потенційного негативного впливу Україні рекомендується докласти зусиль на конкретних трьох напрямах: зміцнення інституцій, політики та планування; підвищення наукового й дослідницького потенціалу; сприяння переходу до кліматично збалансованого сільського й лісового господарства.

Зокрема, для зміцнення інституцій пропонується створити на базі Мінагрополітики України механізм інтеграції зусиль, пов’язаних зі зміною клімату. Це необхідно для «підтримки ефективної та узгодженої кліматичної політики, а також програм для фермерів».

Що стосується розширення наукового потенціалу, пропонується посилити можливості Укргідрометцентру та Українського гідрометеорологічного інституту, а також об’єднати їхні зусилля під егідою Держслужби з надзвичайних ситуацій. Це допоможе поліпшити якість аналізу й керування великими даними в процесі кліматичного планування, вважають у Світовому банку.

Читайте також: В Австралії зафіксували рекордну спеку - понад 50°

Пропозиції щодо кліматично збалансованого сільського й лісового господарства включають, передусім, краще управління ґрунтами та водою. Йдеться, зокрема, про відновлення рослинності та лісопосаджень, підтримання та відновлення прибережних територій, заохочення програм еко- та агротуризму, збереження біорізноманіття тощо.

У Світовому банку зауважили, що їхній загальний портфель проєктів підтримує покращення основних державних послуг, зокрема й тих, що можуть бути використані для підвищення стійкості до змін клімату та покращення життя. Це стосується, в тому числі, водопостачання, каналізації, опалення, електроенергії, енергоефективності, доріг, соціального захисту, освіти та охорони здоров'я, а також розвиток приватного сектору.

Як повідомлялося, з моменту приєднання України до Світового банку в 1992 році, Банк виділив понад $14 мільярдів на близько 80 проєктів і програм.