Зеленський доручив розробити план трансформації продовольчих систем в Україні

Президент Володимир Зеленський доручив уряду у двомісячний термін розробити та затвердити план заходів щодо трансформації продовольчих систем в Україні до 2030 року.

Відповідний указ №41/2022 опублікований на сайті глави держави, повідомляє Укрінформ.

"Кабінету Міністрів України забезпечити у двомісячний строк розроблення за участю провідних вітчизняних і міжнародних експертів та з урахуванням Цілей сталого розвитку України на період до 2030 року, визначених Указом Президента України від 30 вересня 2019 року № 722, та затвердити план заходів щодо трансформації продовольчих систем в Україні на період до 2030 року", - йдеться в документі.

У вказаному плані має бути визначено національні пріоритети трансформації продовольчих систем в Україні на період до 2030 року, в тому числі за такими напрямами, як здорове харчування, дружнє до довкілля виробництво, стійкість до ринкової нестабільності та доступність харчових продуктів для всіх груп населення.

Читайте також: Трансформація продовольчих системукраїнський контекст

Також уряд повинен передбачити запровадження системи моніторингу реалізації національних пріоритетів трансформації продовольчих систем в Україні на період до 2030 року з обов'язковим оприлюдненням результатів такого моніторингу щороку до 1 березня року, який настає за звітним.

В указі зазначається, що його розроблено "з метою сталого економічного розвитку України, забезпечення національних інтересів у сфері продовольчої безпеки та подальшого утвердження нашої держави як одного зі світових лідерів постачання окремих видів сільськогосподарської продукції та продовольчих товарів".