В Україні відсьогодні перевірятимуть обсяги продажів електроенергії на РДН

АТ "Оператор ринку" з 7 лютого перевірятиме загальний обсяг продажу електроенергії на ринку "на добу наперед" (РДН).

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Оператор ринку.

"Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, 4 лютого 2022 року прийняла Постанову №237 «Про внесення змін до постанови НКРЕКП від 08 квітня 2020 року № 766», якою уповноважила АТ «Оператор ринку» здійснювати перевірку загального обсягу продажу електричної енергії на добу постачання у заявках на продаж учасників РДН/ВДР", - зазначили у компанії.

Перевірка проводитиметься у разі подання електропостачальником та/або трейдером заявок на продаж електричної енергії на РДН із загальним обсягом на добу постачання, що перевищує 50 МВт-год. Крім того, має бути наявна одна із наступних обставин: учасник РДН/ВДР, що подав заявку, не здійснював продаж електричної енергії на РДН/ВДР протягом попередніх 90 днів; зміна керівника чи уповноваженої особи учасника ринку протягом попередніх 90 днів; заявлений учасником РДН/ВДР загальний обсяг продажу електроенергії на добу постачання перевищує максимальний добовий обсяг, що подавався ним протягом попередніх 90 днів більше, ніж у 2 рази.

Повідомляється, що Оператор ринку не пізніше 12:10 звертається до такого учасника РДН/ВДР із запитом про надання пояснення про походження заявлених для продажу на РДН обсягів електричної енергії у торговій зоні по кожному розрахунковому періоду доби постачання. Якщо учасник короткострокового ринку не надасть належного підтвердження походження заявлених для продажу на РДН обсягів електроенергії, Оператор ринку має право відхилити заявки на торги на РДН та торги на ВДР і, починаючи з доби, наступної за днем звернення підприємства із відповідним запитом, призупинити участь такого учасника у РДН/ВДР на строк до 7 календарних днів.

Читайте також: «Тарифна» комісія запровадила тимчасові обмеження на ринку електроенергії

Як повідомлялося, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), встановила тимчасове мінімальне цінове обмеження на внутрішньодобовому ринку електроенергії (ВДР) у розмірі 105% від ціни на ринку "на добу наперед" (РДН). Рішення було прийняте 4 лютого з метою стабілізації ситуації на ринку електроенергії.

Наприкінці січня – на початку лютого 2022 року внаслідок значного профіциту спостерігалося перетікання обсягів електроенергії між сегментами ринку та значне коливання цін. Зокрема, в окремі періоди обсяги продажу на ВДР зрівнювались з обсягами продажу на РДН, що суперечить концепції функціонування ринку електричної енергії.