Світові ціни на продукти сягнули максимуму за останні 10 років

У січні 2022 року світові ціни на продовольчі товари зросли на понад 1% порівняно з показником грудня. А значення індексу продовольчих цін ФАО наразі становить 135,7 пункта - максимум упродовж останніх десяти років.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє ESM.

Індекс цін на харчові продукти Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО), який відстежує найнеобхідніші продовольчі товари у світі, склав 135,7 пункта минулого місяця проти 134,1 у грудні.

Підвищення цін на продукти харчування сприяло більш ширшому сплеску інфляції, оскільки економіка відновлюється після коронавірусної кризи, і FAO попередила, що високі витрати ставлять під загрозу бідніше населення в країнах, економіки яких залежать від імпорту.

ФАО також підвищила свій показник світового виробництва зернових у 2021 році до 2,793 мільярда тонн з попередньої оцінки в 2,791 мільярда тонн, згідно з прогнозом попиту та пропозиції зернових.

Індекс цін на рослинні олії у січні зріс, після деякого скорочення у грудні, він додав 4,2%, досягнувши нового рекордного рівня, що викликано зниженням експортних можливостей та іншими обмеженнями з боку пропозиції, особливо дефіцитом робочої сили та несприятливими погодніми умовами.

Індекс цін на молочну продукцію ФАО зріс на 2,4%, це п’яте зростання поспіль щомісяця, причому найбільший приріст зафіксували в цінах на сухе знежирене молоко та вершкове масло.

Читайте також: Стримати ціни на продукти: уряд напрацьовує механізми підтримки виробників

Середнє значення індексу цін на зернові ФАО у січні збільшилося незначно та всього лише на 0,1% перевищує грудневий показник. Протягом минулого місяця експортні ціни на кукурудзу підскочили на 3,8%, при цьому ціни на пшеницю знизилися на 3,1%.

Як повідомляв Укрінформ, у грудні у ФАО заявили, що світові ціни на продовольство зростають четвертий місяць поспіль під впливом активного попиту на пшеницю та молочну продукцію.