Гарантований покупець повністю розрахувався за вироблену в 2020 році «зелену» енергію

ДП "Гарантований покупець" повністю розрахувалося з виробниками електроенергії з відновлюваних джерел (ВДЕ) за енергію, вироблену в 2020 році.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє держпідприємство.

"Державне підприємство «Гарантований покупець» фіналізувало розрахунки за відновлювальну електроенергію, яку придбало у 2020 році. Це стало логічним завершенням масштабного процесу розв’язання невизначеної ситуації навколо виплат виробникам з відновлювальних джерел", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що всього за вуглецево-нейтральну електричну енергію 2020 року підприємство сплатило 49 млрд грн - ця сума повністю покриває вартість 10,219 млн МВт-год. енергії з ВДЕ. Перед цим Гарантований покупець провів перевірку правильності нарахувань та розрахунків за періоди, коли виплати здійснили не усім виробникам.

Так, у грудні та січні були переглянуті договори купівлі-продажу електроенергії та послідовно підтверджена правильність розрахунку вартості електричної енергії за «зеленим» тарифом для кожного виробника у відповідному періоді. Спираючись на висновки перевірки, підприємство поетапно провело низку платежів на загальну суму близько 3 млрд грн: 31 грудня 2021 року – 300 млн грн, 21 січня – 2,6 млрд грн, та 24 січня 2022 року – 40 млн грн.

Крім того, Гарантований покупець довів розрахунки з усіма виробниками електроенергії з ВДЕ за 2021 рік до пропорційного рівня.

Читайте також: «Гарантований покупець» повністю оплатив «зелену» енергію січня

Як повідомлялося, компанія ДТЕК заявляє, що ДП "Гарантований покупець" погасило 2,7 млрд грн заборгованості за електроенергію, вироблену з відновлюваних джерел у 2020 році.

ДП "Гарантований покупець" у 2021 році виплатило 70 млрд гривень виробникам електроенергії, виробленої з відновлюваних джерел. "Гарантований покупець" є посередником між виробниками електроенергії з відновлюваних джерел та покупцями такої електроенергії.