Нацбанк погіршив прогноз інфляції та зростання економіки на 2022 рік

Оновлено

Національний банк погіршив прогноз інфляції в Україні на 2022 рік - із 5% до 7,7% та прогноз зростання економіки - з 3,8% до 3,4%. 

Про це на брифінгу сказав голова НБУ Кирило Шевченко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Національний банк погіршив прогноз інфляції на 2022 рік з 5% до 7,7%, зважаючи на реалізацію низки проінфляційних чинників", - сказав Шевченко.

Він зазначив, що світові ціни на енергоносії залишатимуться вищими довший час, ніж очікувалося раніше. Це не лише тиснутиме на виробничі витрати бізнесу, але й потребуватиме поступової корекції тарифів на житлово-комунальні послуги. Зберігатиметься й значний ціновий тиск з боку країн – торговельних партнерів України, в яких інфляція лише наближається до пікових значень.

"Повернення рівня інфляції до цілі 5% очікується лише в 2023 році", - сказав Шевченко.

Читайте також: Нацбанк підвищив облікову ставку до 10%

За його словами, економіку підтримуватимуть - споживчий попит і все ще сприяливі умови торгівлі. "Натомість обмежуватимуть потенціал економіки - напружена геополітична ситуація, що негативно впливатиме на інвестиційні рішення, відчутні наслідки коронакризи, порівняно високі ціни на енергоносії та дефіцит окремих видів сировини, передовсім у першому півріччі", - додав глава НБУ.

При цьому, за прогнозом регулятора, у 2023–2024 роках зростання реального ВВП прискориться до близько 4% на рік.

Читайте також: Кабмін планує у 2022 році зменшити державний борг до 50,8% ВВП

"Цьому має посприяти стабілізація геополітичної ситуації протягом 2022 року, остаточне вичерпання негативних ефектів пандемії, подальше зростання світової економіки та збереження доволі сприятливих умов торгівлі", - зауважив Шевченко.

Як повідомляв Укрінформ, пришвидшення інфляції у 2021 році було загальносвітовою тенденцією, зумовленою насамперед швидким відновленням економічної активності після коронакризи на тлі порушень ланцюгів постачання, пов'язаних із карантинними обмеженнями.