У Мінрегіоні констатують позитивну динаміку збільшення місцевих бюджетів

Ексклюзив

Обсяги місцевих бюджетів українських громад мають позитивну динаміку зростання завдяки реформі децентралізації.

Про це повідомили Укрінформу в Міністерстві розвитку громад та територій України у відповідь на інформаційний запит.

"На початку реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади власні доходи місцевих бюджетів у 2014 році складали понад 100 млрд грн. (загальний і спеціальні фонди). Наразі Держбюджетом на 2022 рік прогнозовано очікується 437 млрд грн., що на 87 млрд грн більше у порівнянні з 2021 р. Тож загалом динаміка збільшення обсягів місцевих бюджетів позитивна", - йдеться у відповіді.

Також зазначають, що органи місцевого самоврядування базового рівня, обрані на місцевих виборах, з 1 січня 2021 року перейшли на прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом, отримали однакові повноваження та ресурси, необхідні для їх реалізації.

"Встановлено рівні умови для сільських, селищних, міських територіальних громад у бюджетному забезпеченні. Громади отримали право управляти землями в межах своєї території та законодавче підґрунтя у сфері земельних відносин. У тергромадах зміцнено й інфраструктурну спроможність через передачу майже всіх об’єктів спільної власності – соціальних, медичних, освітніх, культурних закладів тощо", - зауважують у Мінрегіоні.

Також нагадують, що одним із головних завдань реформи децентралізації влади є посилення фінансової автономії та спроможності територіальних громад, які зможуть забезпечити сталий місцевий розвиток і надання якісних послуг.

"Слід зауважити, що після місцевих виборів сформувалися нові самоврядні органи територіальних громад, які почали працювати в нових територіальних, організаційних, бюджетних умовах, і успіх децентралізації буде вимірюватися результатами діяльності кожної громади", - зауважують у міністерстві.

Читайте також: Місцеві бюджети отримають понад 20 мільярдів додаткових коштів - Прем'єр

Крім того, звертають увагу, що 2021 рік – це перший рік в рамках реалізації реформи, який будуть детально аналізузувати щодо місцевих бюджетів та фінансової спроможності громад, оскільки всі громади перейшли на прямі міжбюджетні відносини з Держбюджетом.

Як повідомлялося, Українські громади цього року отримають рекордну підтримку з державного бюджету на власний розвиток та розбудову інфраструктури. Йдеться про 132 мільярди гривень, які передбачені Законом України «Про державний бюджет на 2022 рік».