Запаси вугілля на українських ТЕС та ТЕЦ перевищили минулорічні - Герус

Запаси вугілля під час нинішнього осінньо-зимового періоду вперше перевищили показники минулого року. 

Як передає Укрінформ, відповідну інформацію оприлюднив глава Комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКП Андрій Герус у Телеграмі.

"У п’ятницю, 14 січня, запаси вугілля на складах ТЕС та ТЕЦ вперше у цьому ОЗП перевищили запаси вугілля на таку ж дату минулого року. Станом на 14.01.2022, на складах знаходилося 734,1 тис. т. Рік тому запаси складали 711,1 тис. т", - йдеться у дописі.

Герус зазначив, що з початку цієї зими запаси вугілля на складах ТЕС та ТЕЦ збільшилися на 51% або на 248 тис. т.

Він наголосив, що"одними із головних факторів такої динаміки став імпорт вугілля, зокрема морським напрямком: станом на 14 січня, компанія ДТЕК прийняла 7 суден, а компанія Центренерго - 4 судна із енергетичним вугіллям; а також імпорт електроенергії та вищий рівень генерації Енергоатомом, що дозволяло заощаджувати вугілля".

Читайте також: ДБР у понеділок розкриє схеми постачання вугілля з ТОТ «групою українців»

За словами Геруса, станом на 14 січня, в роботі знаходилося 14 із 15 блоків АЕС, які несли навантаження 12 045 МВт. Рік тому у роботі були 9 із 15 блоків АЕС, які несли навантаження 9 650 МВт.

Як повідомлялося, наприкінці грудня 2021 року Апарат Ради національної безпеки та оборони отримав доручення проконтролювати процес закупівлі вугілля для теплоелектростанцій.

В Україні, станом на 13 грудня, за даними Міністерства енергетики, на жодній теплоелектростанції не було дотримано мінімальних вимог щодо запасів вугілля.