Держпідтримка аграріїв цьогоріч перевищила 4,6 мільярда – Лещенко

Державна підтримка сільгоспвиробників у 2021 році перевищила 4,6 млрд грн, але запити аграріїв на державну допомогу становили близько 7 млрд грн. 

Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко в Укрінформі під час пресконференції «Державна підтримка суб'єктів господарювання. Аналіз за 2019–2021 роки».

«У 2021 році державна підтримка аграріїв становила більше 4,6 млрд грн з урахуванням відповідних змін, які були внесені до бюджету. Але 2021 рік показав, що сьогодні запити сільгоспвиробників є набагато вищими, ніж обсяг підтримки. Загальна потреба, яку українські аграрії сформували шляхом подачі документів, становила майже 7 млрд грн», - сказав Лещенко.

Він зазначив, що додаткових коштів в першу чергу потребують програми довгострокового характеру, які стосуються інфраструктури, розбудови тваринницьких комплексів, садівництва, ягідництва. За його словами, обсяг робочих місць, які створені завдяки державній підтримці, перевищили 30,4 тис., а податки від цього становили 1,3 млрд грн.

«Наше завдання на 2022 рік – презентувати українським аграріям, українському суспільству всі наші напрацювання і сформувати програми розвитку малого та середнього товаровиробника. Він – основа подальшого розвитку та забезпечення агровиробництва», - підсумував Лещенко.

Протягом 2021 року українським сільгосптоваровиробникам було надано державну підтримку, що становить 100% передбаченої в бюджеті суми. Як передає Укрінформ, про це повідомила пресслужба Міністерства аграрної політики та продовольства.

За словами Лещенка, загалом протягом 2021 року було надано підтримку за програмами: розвитку тваринництва та переробки сільгосппродукції (1,6 млрд грн); розвитку фермерства (120,8 млн грн); компенсації вартості техніки (991,4 млн грн); компенсації вартості кредитів (1,2 млрд грн); розвитку садівництва, виноградарства та хмелярства (512 млн грн); компенсації втрачених посівів (108 млн грн); розвитку нішевих культур (50 млн грн); розвитку картоплярства (53 млн грн); розвитку зрошення (16,7 млн грн); компенсації ЄСВ (0,6 млн грн).

Лещенко наголосив, що наступного року міністерство презентує всі напрацювання по розподілу коштів і прозоро, на рівні загальнонаціональної дискусії, з комітетом та профільними асоціаціями сформує програми 2022 року.

«Програми 2022 року акцентовані на підтримку фермерських господарств – вчора уряд прийняв постанову, яка підтримує саме малих фермерів. У них буде можливість залучення безвідсоткових кредитів до 1 млн на 10 років для малого фермера. Історичним для нас було прийняття законодавства про фонд часткового гарантування кредитів, який запустять вже у 2022-му», ­- нагадав міністр.

Детальніше з показниками держпідтримки-2021 можна ознайомитися на сайті Мінагрополітики за посиланням.

Як повідомляв Укрінформ, у 2022 році до програм державної допомоги сільгоспвиробникам заплановано додати програму аграрного страхування.