Бізнес не підтримує введення в енергокомпанії тимчасових адміністрацій - ЕВА

Законопроєкт про введення у компанії тимчасових адміністрацій у разі загрози порушення безпеки постачання електричної енергії може негативно вплинути на інвестиційну привабливість країни. 

Як передає Укрінформ, про це повідомили в пресслужбі Європейської бізнес-асоціації (ЕВА).

«Бізнес не підтримує даний документ, адже він може мати негативні наслідки як на інвестиційну привабливість країни, так і на роботу бізнесу всередині держави», - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що оприлюднений Міністерством енергетики законопроєкт недопрацьований. У ньому немає визначеності щодо переліку загроз порушення безпеки постачання електроенергії та видів порушення ліцензійних вимог, які б мали наслідком введення тимчасової адміністрації.

Крім того, в документі не прописана процедура відбору тимчасового адміністратора, правила, принципи та порядок прийняття рішень. Відсутня також процедура розгляду порушень учасників ринку, встановлення ступеня їх вини, надання їм можливості висловити свої пояснення та заперечення.

«За таких умов, запровадження відповідальності у вигляді введення тимчасових адміністрацій імовірно може нести корупційні ризики. Більше того, Міненерго може отримати право довільно тлумачити необхідність введення тимчасової адміністрації», - пояснюють в ЕВА.

Також представники бізнесу наголошують, що передбачене у проєкті наділення Міненерго повноваженнями щодо контролю та притягнення до відповідальності за порушення ліцензійних умов у сфері енергетики є втручанням у діяльність НКРЕКП та порушенням принципу незалежності регулятора.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство енергетики для консультацій з громадськістю 1 грудня оприлюднило законопроєкт «Про внесення змін до закону України «Про ринок електричної енергії» щодо введення тимчасової адміністрації у разі загрози порушення безпеки постачання електричної енергії.

Ним передбачається, що Міненерго застосовуватиме заходи впливу до учасників ринку електричної енергії шляхом впровадження тимчасових адміністрацій у разі порушення учасником ринку ліцензійних умов.

Проєкт закону розроблений на виконання Плану організації виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України від 30 липня 2021 року «Про заходи з нейтралізації загрози в енергетичній сфері».