Кубраков пояснив, що дозволило попередити дефолт Укрзалізниці

Попередити дефолт АТ "Укрзалізниця" у 2021 році дозволили три ключові рішення Міністерства інфраструктури та нового керівництва компанії.

Як передає Укрінформ, про це заявив міністр інфраструктури України Олександр Кубраков у Фейсбуці.

Одним з таких рішень було усунення компаній-посередників, через які ціни на електроенергію для Укрзалізниці були завищеними. Кубраков додав, що завдяки відповідному рішенню уряду УЗ отримала можливість закуповувати електроенергію напряму у виробника – НАЕК «Енергоатом». Перший укладений контракт за новими правилами дозволив Укрзалізниці заощадити понад 4 млрд грн.

Крім цього, важливим рішенням стало підвищення тарифів на вантажні перевезення, що дозволило УЗ отримати додаткові 2 млрд грн у цьому році, і ще 12 компанія отримає у наступному. Також попередити дефолт Укрзалізниці вдалось завдяки слідуванням принципам OECD та корпоративного управління. Кубраков зауважив, що реформа корпоративного управління є ключем до системної та злагодженої роботи стратегічної державної компанії.

"УЗ могла отримати 8 мільярдів збитку у 2021 році, натомість завершує рік з прибутком, про це йдеться у звіті ТСК з питань Укрзалізниці. За короткий час нашій команді вдалося відновити фінансову стабільність компанії та показати перші результати "Великого будівництва" на залізниці", - наголосив міністр.

Як повідомляв Укрінформ, Укрзалізниця за підсумками роботи 11 місяців 2021 року отримала 227,3 млн грн чистого прибутку.