В Україні вирішена проблема із постачанням вугілля – Шмигаль

На сьогодні проблема із постачанням вугілля на теплові електростанції та теплоелектроцентралі вирішена, щомісячне постачання палива становить 2 млн тонн при споживанні 1,7 млн тонн.

Про це під час години запитань до уряду у Верховній Раді заявив Прем'єр-міністр Денис Шмигаль, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Стосовно наявності вугілля, сьогодні баланс позитивний. Ми видобуваємо й імпортуємо у сумі 2 млн тонн у місяць при споживанні 1,7 млн т. З вугіллям на сьогодні проблема, за інформацією Міністерства енергетики, вирішена”, - сказав Шмигаль.

За його словами, уряд прийняв усі необхідні рішення, щоб забезпечити стабільність енергосистеми. Зокрема, Шмигаль прокоментував ситуацію із запасами вугілля на Луганській ТЕС.

"У разі продовження зі сторони РФ заборони на провезення вугілля на Луганську ТЕС, оскільки іншого залізничного шляху немає, буде подаватися газ за відповідною ціною як додаткова послуга", - сказав він.

Шмигаль запевнив, що місто Щастя та інші населені пункти, які Луганська ТЕС забезпечує теплом, не залишаться без послуги.

Раніше у ЗМІ з'явилася інформація, що Служба безпеки направила Кабінету Міністрів лист, в якому попередила про критично низький рівень запасів вугілля на ТЕС і ТЕЦ.

Як повідомляв Укрінформ, голова фракції "Слуга народу" у Верховній Раді Давид Арахамія заявив, що новина про направлення звіту Служби безпеки України до Кабінету Міністрів щодо можливої зупинки деяких теплогенеруючих підприємств є інформаційною хвилею, яка не відповідає дійсності.

16 грудня в Україну прибули ще два судна з 131 тис. т вугілля із США та Колумбії. До цього, 5 грудня та 20 листопада, до українських портів прибули три кораблі із вугіллям.

Станом на 13 грудня 2021 року запаси вугілля на складах теплоелектростанцій становили 451 тис. т, що на 8,7% більше порівняно із запасами на 6 грудня.