5 запитань професіоналу: Ігор Шайхет, керівник «СІТ Сек'юриті»

PR

Інкасація – це перевезення грошей чи інших цінностей у супроводі охорони. Головна перевага інкасації – безпека та оперативний трансфер. Про особливості діяльності розповідає власник «СІТ Сек'юриті» Ігор Шайхет.

СІТ Сек'юриті є першою в Україні компанією, яка отримала спеціальну ліцензію НБУ No 1 для надання послуг з інкасації. Крім того, Ігор Шайхет спільно з топменеджерами компанії успішно реалізували ідею вільного доступу до інкасації для кожного.

"Першорядні клієнти будь-якої подібної компанії це банки, фінансові установи, або приватні структури, приватний бізнес, особливо якщо він представлений у вигляді мережі торгових точок, де збирається готівка", - пояснює Ігор Шайхет.

Компанія СІТ Сек'юриті працює в шести основних сегментах:

1. банки

2. бізнес

3. фізособи

4. перевезення та зберігання цінностей

5. міжнародне перевезення цінностей

6. охорона та супровід

І унікальність її в тому, що СІТ Сек'юриті є єдиною подібною компанією, яка страхує ризики на траснфер готівки у Британському страховому синдикаті Ллойдс.

Ми підготували 5 питань Ігорю Шайхету, аби з'ясувати, як працює ринок інкасації в Україні та чому це може бути затребуваним.

1. Чому інкасація не користується популярністю у широкому сенсі?

– В Україні так історично склалося, – каже Ігор Шайхет, – що інкасацію здійснював Національний банк України. Коли НБУ вирішив скоротити свою інкасацію, то банки залишилися без такої опціональної підтримки. Тому постало питання про створення своїх власних служб та підрозділів, щоб перевозити готівку.

– У розрізі світової практики подібною діяльністю банки не займаються. Тому що це специфічний вид активності, непрофільний для банку, який прийнято довіряти професіоналам з безпеки. В основному це спеціалізовані охоронні структури, такі як Луміс, Брінкс, Просегур.

– В Україні це викликає страх через відсутність культури страхування. Тому є відчуття найвищих ризиків у всьому. Закордоном застраховано практично все, що має хоч якусь цінність. Тому люди ставляться і до речей, грошей, і до послуг, які мають до цього відношення, набагато простіше і спокійніше.

– СІТ Сек'юриті пішли у цьому сенсі суто європейським шляхом. Ми почали страхувати всю готівку у Ллойдс (Лондон). А це означає, що з моменту, коли кошти пройшли інкасацію, клієнт гарантовано отримає їх, щоб не сталося, – каже Ігор Шайхет.

– Банки часто не страхують ризики. Тому відповідають власними коштами. Однак давайте бути чесними – в Україні у разі значної матеріальної шкоди вам ще доведеться доводити цю шкоду.

– У СІТ Сек'юриті нічого і нікому доводити не потрібно. Ллойдс гарантує відшкодування, якщо відбудуться непередбачені обставини під час трансферу, - додав Ігор Шайхет.

2. Що потрібно знати людям, щоб не боятися користуватися послугами інкасації?

- Головне, що потрібно знати нашим клієнтам, що і СІТ Сек'юриті, і будь-яка інша спеціалізована CIT (Cash-In-Transit) компанія є вузькоспрямованими охоронними структурами. Це досвід, помножений на прагнення створити в Україні кластер інкасаторських послуг. Цим не повинні займатися банки, цим мають займатися професіонали, – каже Ігор Шайхет.

– Тому люди повинні чітко розуміти, що професіонал у цій сфері – це компанія, яка безпосередньо займається інкасацією. А не просто окремий департамент у структурі банку.

– Це можна порівняти із медициною. Ніхто не йде до лікаря загальної практики, якщо в нього болить зуб. Всі йдуть до стоматолога, тому що зубний біль – це не спеціалізація терапевта. Також і тут – і банки, і інкасатори мають справу з грошима. Але банки вміло видають кредити та приймають депозити, а ми вже працюємо з готівкою: проінкасувати юрособу, ритейл, ПТКС, банкомат або навіть відділення банку – це все ми. Так само можемо підкріпити готівковою гривнею відділення банку, банкомат, якісно, ​​оперативно, безпечно, – додає Ігор Шайхет.

3. СІТ Сек'юриті є лідером на ринку інкасаторських служб? У чому унікальність?

- У світовій практиці CIT-компанія – це не просто супровід та охорона. Інкасація вирішує ширше коло питань. Наприклад, служба інкасації може проводити банківські операції, і зарахувати на рахунок юридичної особи проінкасовані кошти. Для мене та моєї команди було викликом, щоб впровадити цю практику. Було складно із законодавчої точки зору. Але зрештою нам спільно з НБУ вдалося це зробити. СІТ Сек'юриті – єдина в Україні інкасаційна компанія, яка може не тільки проводити інкасацію, але й зараховувати на рахунок у банку кошти клієнта. І це робить нас і лідерами галузі, і унікальним явищем на ринку України, – розповів Ігор Шайхет.

4. Чим може бути корисною інкасація для дрібного бізнесу - ФОП, невеликі компанії?

– Для невеликих компаній, роздрібних магазинів та підприємств інкасація ще актуальніша. По-перше, саме дрібний бізнес частіше стає жертвою пограбувань ніж великий. Тому інкасація насамперед актуальна з погляду безпеки. По-друге, швидкий обіг коштів сприяє швидкому розвитку. На сьогоднішній день ми бачимо в режимі онлайн, скільки коштів у машині і яким клієнтам вони належать, також в режимі онлайн можемо зараховувати проінкасовані кошти в будь-який банк клієнта. І ще раз повторюся, інкасація зараз це не розкіш, це цілком доступна послуга, – пояснив Ігор Шайхет.

5. Які якості потрібно мати, щоб стати співробітником СІТ Сек'юриті?

– Усі співробітники СІТ Сек'юриті мають три якості – професіоналізм, порядність і бажання працювати. Здебільшого наш штат складається з колишніх співробітників спецслужб та банків. Кожен кандидат проходить спецперевірку. Для нас важлива чиста біографія щодо кримінального бекграунду. Ми працюємо з фінансами, і людина повинна мати бездоганну репутацію, мати принципи, щоб правильно ставитися до такої роботи", – закінчив Ігор Шайхет.

 Фото: «СІТ Сек'юриті»