На Запорізькій АЕС чотири енергоблоки повністю перейшли на паливо Westinghouse

На Запорізькій АЕС завершився етап повного переходу чотирьох блоків на ядерне паливо альтернативного постачальника - компанії Westinghouse.

Як передає Укрінформ, про це повідомили в пресслужбі ЗАЕС.

"Із виходом енергоблока №4 з планово-попереджувального ремонту (ППР) на Запорізькій АЕС завершився важливий етап повного переходу чотирьох блоків на ядерне паливо альтернативного постачальника - компанії Westinghouse", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що під час планово-попереджувального ремонту активна зона блока №4 була повністю завантажена тепловиділяючими зборками виробництва Westinghouse. Раніше цього року це відбулося під час ремонтів на енергоблоках №1 та №3. А на п’ятому енергоблоці - ще в 2019 році.

Дослідна експлуатація на п’ятому блоці пройшла вдало, отже, попереду переведення в промислову. Після подання технічного рішення з пакетом обґрунтовуючих документів на розгляд Держатомрегулювання, саме схвалення регулятора поставить крапку в процесі, що триває на п’ятому блоці вже п’ять років.

"Упевнено можу сказати: дослідна експлуатація на п’ятому блоці пройшла успішно. Запорізька АЕС всі умови виконала. Повністю завантажена паливом Westinghouse активна зона енергоблока №5 експлуатувалася більше року. Найближчим часом направимо регулятору відповідне технічне рішення", - додав начальник відділу ядерної безпеки Запорізької АЕС Дмитро Кас’яненко.

Як повідомляв Укрінформ, 31 серпня НАЕК “Енергоатом” і американська компанія Westinghouse підписали меморандум про будівництво енергоблока Хмельницької АЕС як пілотного проєкту, а в подальшому - ще чотирьох блоків загальною вартістю до 30 млрд доларів США.

У листопаді Енергоатом і Westinghouse домовилися про спільну добудову двох енергоблоків Хмельницької атомної електростанції (ХАЕС).