Українська ГТС готова транспортувати додаткові обсяги газу в Європу

Українська ГТС повністю відповідає вимогам безпечної та надійної експлуатації магістральних газопроводів; є можливість транспортувати до країн Європи 69,3 млрд кубометрів газу на рік.

Про це повідомив головний інженер Оператора ГТС України Юрій Зябченко під час виступу на VII Українському газовому форумі, повідомили Укрінформу в пресслужбі компанії.

«Розглядаючи лише існуючі дві точки входу – Суджа та Сохранівка, які визначені чинним контрактом, українська ГТС спроможна і готова транспортувати 69,3 млрд куб. м газу на рік", - зазначив Зябченко.

Чинним контрактом передбачено транспортування 109 млн кубометрів газу на добу (це 40 млрд кубометрів на рік), однак на сьогодні транзитується до 90 млн кубометрів.

Читайте також: Україна поставить 500 тисяч кубів газу до Молдови

В ОГТСУ нагадали, що постійно оновлюють інфраструктуру та реалізують масштабну програму модернізації. Ведуться роботи з проєктування та будівництва 10 компресорних станцій.

Головний інженер також повідомив, що для мінімізації ризику аварійних ситуацій в ОГТСУ запроваджується Система управління цілісністю, що включає всю технологічну та діагностичну інформацію про об'єкти газотранспортної системи.

Читайте також: Україна підготувала низку кроків у разі припинення Росією газопостачання – Кулеба

Як повідомляв Укрінформ, російський газовий монополіст "Газпром" не забронював додаткових потужностей для транзиту газу через Україну в листопаді. Починаючи з 1 жовтня 2021 року транзит зменшився на приблизно 24-25 млн кубометрів на добу - до 86 млн кубометрів, хоча Газпром забронював та оплатив потужності в обсязі 109 млн кубометрів транзиту на добу.

У вересні 2021 року Газпром бронював лише 4% від додаткових гарантованих транзитних потужностей, що призвело до зменшення обсягів транспортування російського газу через Україну. Загалом у вересні 2021 року транзит природного газу українською ГТС до країн Європи становив 3,257 млрд кубометрів.

Фото: Нафтогаз