«Більшовик» дістався інвесторам реставрації Київської фортеці

Консорціум інвесторів, серед яких власник «А Девелопмент» Олексій Баранов та компанія UDP під керівництвом Андрія Іванова, придбав Перший київський машинобудівний завод (колишній «Більшовик») на аукціоні в рамках «Великої приватизації».

Про це стало відомо внаслідок торгів, що відбулися 27 жовтня у приміщенні Фонду держмайна України, передає Укрінформ із посиланням на «Українські новини»

«Ми з партнерами стали переможцями аукціону з приватизації Першого київського машинобудівного заводу, проведеного Фондом держмайна. Для нас це велика честь та відповідальність. Ми вже довели, що вміємо успішно реалізовувати проекти редевелопменту та інтегрувати існуючі об'єкти з новою актуальною функцією у сучасне життя міста. Прикладом є реставрація історичних корпусів київського заводу «Арсенал». Ми підійдемо до редевелопменту об'єкту комплексно, починаючи зі всебічного аналізу та консультації експертів у галузі містобудування, архітектури та інших суміжних галузей. Наше завдання – зробити Київ кращим. Ми впевнені, що редевелопмент ПКМЗ стане гідним продовженням нашої роботи у цьому напрямі», – коментують результати аукціону нові власники.

Читайте також: Завод «Більшовик» продали на аукціоні за 1,4 мільярда

Перший київський машинобудівний завод було виставлено на приватизацію у липні поточного року. Це перший об'єкт зі списку «Великої приватизації», на який влада покладає великі надії з точки зору залучення інвестицій. Стартова ціна лоту, яку встановила аукціонна комісія із приватизації, – 1,38 млн грн. Брати участь у конкурсі зголосилися 15 компаній, серед яких провідні девелопери столиці.

Як заявляв голова Фонду держмайна Дмитро Сенніченко, цю приватизацію було проведено на високому рівні – «12 з 12». Коментуючи підсумки приватизації українській Forbes, голова ФДМУ заявив, що успішний продаж «Більшовика» не лише поповнить бюджет держави, а й сприятиме створенню нових робочих місць та модернізації виробництва. "Київ замість занедбаної території отримає проекти комплексного розвитку, а державний бюджет - погашення боргів у розмірі 500 млн грн і мільярдні надходження від приватизації", - заявив він. 

Читайте також: Приватизація «Більшовика» сприятиме створенню робочих місць та інвестиціям - Шмигаль

АТ «Перший київський машинобудівний завод» (колишній «Більшовик») розпочав роботу 1882 року і став єдиним у Києві універсальним машинобудівним комплексом з повним циклом виробництва. У Фонді держмайна заявляли, що на момент приватизації виробництво на заводі було знищено, і об'єкт виживав виключно за рахунок оренди приміщень. За 2020 рік ПКМЗ показав дохід 84,2 млн грн, збиток – 22,4 млн грн. Борги заводу – понад 500 млн грн.

Компанії «А Девелопмент» та UDP спеціалізуються на розвитку проектів житлової нерухомості, а також комерційної та соціальної інфраструктури у комплексах європейського рівня. Компанії відомі проектом реставрації Київської фортеці та історичних корпусів заводу «Арсенал», де були створені громадські простори, що полюбилися киянам.

Фото: wikimapia