Чи є об’єктом добровільного декларування житловий будинок у спільній власності – роз'яснення ДПС

Будинок у спільній сумісній чи спільній частковій власності площею не більше 240 кв. метрів вважається активом, з якого вже сплачені податки, якщо фізособа має право власності на земельну ділянку відповідного цільового призначення.

Як повідомляє Укрінформ, таке роз'яснення надали в Державній податковій службі.

У ДПС послалися на п. 10 підрозд. 9 прим. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України, де визначено склад та обсяг активів, джерела одержання яких у разі невикористання фізичною особою права на подання одноразової декларації вважаються такими, з яких повністю сплачено податки і збори.

До таких активів належать, зокрема, "житловий будинок/житлові будинки, зареєстрований/зареєстровані у встановленому порядку в Україні, загальна площа якого/яких сукупно не перевищує 240 кв. м, або житловий будинок незавершеного будівництва чи будинки незавершеного будівництва, загальна площа якого/яких сукупно не перевищує 240 кв. м, за умови наявності у такої фізичної особи права власності на земельну ділянку відповідного цільового призначення".

Однак якщо будинок був одержаний (набутий) фізичною особою за рахунок доходів, з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори, "такий об’єкт майна може бути об’єктом одноразового (спеціального) добровільного декларування".

Фізична особа "самостійно приймає рішення щодо визначення активів, які будуть зазначені нею в декларації", наголосили в ДПС.

Читайте також: «Податкова амністія»: в Україні стартувало добровільне декларування

Як повідомляв Укрінформ, громадяни України з 1 вересня 2021 року мають мають рік на подання одноразової добровільної декларації із зазначенням активів, що їм належать, із яких не були сплачені податки і збори. Одноразове добровільне декларування фізичними особами їх активів та сплата одноразового збору до бюджету передбачені Законом №1539.

Запропоновано три основні ставки: 5% - загальна ставка для валютних цінностей та майна, що знаходяться в Україні; 9% - для закордонних активів; 2,5% - для декларування активів у вигляді ОВДП.

Постановою Правління Національного банку України від 5 серпня 2021 року №83 затверджено положення про порядок відкриття та ведення поточних рахунків із спеціальним режимом використання для цілей одноразового (спеціального) добровільного декларування.