Рівень тіньової економіки за три роки має скоротитись на 25% - Мінекономіки

Трирічний план заходів щодо зменшення тінізації економіки до 25% буде розроблений вже найближчим часом, над ним уже працює потужна команда з представників уряду, науковців, професійних та громадських організацій.

Про це заявив перший віцепрем’єр-міністр - міністр економіки Олексій Любченко під час першого засідання Міжвідомчої робочої групи з детінізації економіки України, передає Укрінформ.

«Стратегія економічної безпеки України на період до 2025 року, яка введена в дію Указом Президента, чітко вказує на нагальну необхідність розв'язання проблем тінізації економіки. Сьогодні, за попередніми розрахунками Мінекономіки, рівень тіньової економіки становить 30% від офіційного ВВП. Наразі ми зібралися для напрацювання пропозицій з детінізації економіки у всіх секторах, маємо розробити окремі точкові заходи, вийти на системні рішення, навіть до запровадження інституціональних змін», - зазначив Любченко.

Читайте також: Україна продовжить програми співпраці з МВФ - Любченко

На засіданні розглядалися три питання: оцінка тенденцій тіньової економіки в Україні, роль фінансового сектору в процесах тінізації економіки та протидія тінізації тютюнової галузі. Було зазначено, що у фінансовому секторі в процесах тінізації економіки України. зафіксована тенденція збільшення рівня тіньової економіки до 37% від обсягу валової доданої вартості продукту.

У питанні щодо протидії тінізації тютюнової галузі прийняті рішення посилити контроль за діяльністю суб’єктів господарювання, що здійснюють операції з підакцизними товарами, активізувати заходи з виявлення фактів незаконного виготовлення, реалізації тютюнових виробів, налагодити механізми отримання інформації каналами міжнародного співробітництва від компетентних органів іноземних держав тощо.

«За результатами роботи будуть сформовані протокольні рішення з усіх питань, упродовж наступних кількох тижнів опрацюємо їх та визначимо відповідальних виконавців, терміни виконання та ключові показники ефективності (КРІ). Наша мета – структурувати усі сектори, де спостерігаємо значні втрати для бюджету України через тіньову економіку та долати цей негатив», - підбив підсумки засідання перший віцепрем'єр-міністр.

Читайте також: В Україні виявили понад 7 тисяч неформальних працівників - Мінекономіки

Як повідомляв Укрінформ, рівень тіньової економіки в Україні у 2020 році становив 30% від обсягу офіційного ВВП у порівнянні з 27% ВВП у 2019-му.

Міжвідомча робоча група з питань детінізації економіки була створена за ініціативи Мінекономіки (постанова КМУ від 18.08.2021 № 878) для координації питань аналізу та причин рівня тіньової економіки та відповідно, підготовки пропозицій для зменшення її рівня.