Депутати у першому читанні підтримали законопроєкт про «приватизаційну» реформу

Верховна Рада у першому читанні підтримала законопроєкт, спрямований на пришвидшення приватизаційних процесів шляхом удосконалення інституційного механізму приватизації.

Як передає Укрінформ, за відповідний законопроєкт №4572 «Про внесення змін до Закону України «Про Фонд державного майна України» та інших законодавчих актів України щодо сприяння залученню інвестицій в процесі приватизації та оренди державного і комунального майна» проголосували 257 народних депутатів.

У пояснювальній записці до документа зазначається, що завданнями проєкту є встановлення дієвої структури та організації діяльності Фонду державного майна України, спрямованої на підвищення результативності його функціонування; уточнення окремих положень законодавства з питань приватизації, управління об’єктами державної власності, корпоративного управління тощо, спрямованих на прискорення приватизації та підвищення ефективності управління об’єктами державної власності, щодо яких прийнято рішення про приватизацію.

Читайте також: Мала приватизація: за перше півріччя очікують ₴1,67 мільярда

Проєктом закону визначено статус Фонду державного майна України, принципи, повноваження, структуру та організацію діяльності. Особливості спеціального статусу ФДМУ обумовлюються його завданнями та повноваженнями та полягають в особливому порядку призначення керівництва Фонду. З метою зниження корупційних ризиків та запобігання зовнішніх впливів, що дають змогу втручатися у реалізацію повноважень Фонду державного майна, створюється Правління Фонду для колегіального прийняття особливо важливих рішень. Правління Фонду державного майна України є колегіальним органом та складається з семи осіб. Голова Фонду державного майна України, перший заступник та заступники голови Фонду входять до складу Правління.

Також цим документом передбачається, що приватизація великих об'єктів має відбуватися на прозорих онлайн-аукціонах. Частка коштів від приватизації надходитиме до спецфонду для підготовки об'єктів приватизації, що дозволить забезпечити безперебійний процес. 10% коштів від малої приватизації залишатимуться в місцевих бюджетах.

Читайте також: Фонд держмайна анонсував приватизацію Одеського припортового наступного року

Як повідомляв Укрінформ, у 2021 році Кабінет Міністрів планує отримати від приватизації 12 млрд грн. Одним із перших об’єктів «Великої приватизації» стане АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія», аукціон із приватизації якого заплановано на 31 серпня. Стартова ціна компанії становить 3,7 млрд грн.