Банки за І півріччя купили валюти на $1,25 мільярда – Данилишин

Чиста купівля банками іноземної валюти у фізичних осіб у червні 2021 року становила 329 млн доларів США, а за січень-червень – 1,25 млрд доларів США.

Як передає Укрінформ, про це написав голова Ради Національного банку Богдан Данилишин у Фейсбуці.

«У сегменті операцій фізичних осіб з іноземною валютою продовжує спостерігатися стійке переважання пропозиції іноземної валюти над попитом. Чиста купівля банками іноземної валюти у фізичних осіб у червні становила 329 млн доларів США (в еквіваленті), а за 6 місяців 2021 року – 1,25 млрд доларів США. Відповідні дані підтверджують розрахунки Держстату щодо скорочення фінансових активів (заощаджень) населення у І кварталі 2021 року, що є результатом більш швидких темпів зростання витрат населення порівняно зі зростанням їх доходів (+15,2% та +11,2% відповідно у І кварталі 2021 року)», - написав Данилишин.

За його словами, за рахунок реінвестування доходів прямого інвестора обсяг прямих іноземних інвестицій в економіку України у січні-травні зріс на 2,1 млрд доларів США, портфельних інвестицій – на 1,2 млрд доларів США за рахунок збільшення вкладень нерезидентів в ОВДП.

«Інвестиції в акціонерний капітал (крім реінвестування доходів) знизилися до 340 млн. доларів США порівняно з 427 млн доларів США за січень-травень 2020 року. Чисті погашення за кредитами прямого інвестора становили 466 млн доларів США, тоді як за п’ять місяців минулого року чисті залучення становили 27 млн доларів США», - зазначив Данилишин.

На міжбанківському валютному ринку чиста пропозиція іноземної валюти клієнтами банків на початку минулого тижня змінилася на чистий попит наприкінці тижня. Зважаючи на спроможність банків збалансувати попит та пропозицію іноземної валюти за рахунок операцій з позиції, Національний банк переважно утримувався від проведення операцій на МВРУ. Сальдо валютних інтервенцій НБУ з початку року становить +803,5 млн доларів США, а обсяг міжнародних резервів – 28,3 млрд доларів США, що відповідає 88% необхідного рівня за композитним критерієм МВФ.

Читайте також: Нацбанк змінить дизайн монет номіналом 1 та 2 гривні

Як повідомляв Укрінформ, міжнародні резерви України за червень 2021 року збільшилися на 2% - до 28,358 млрд дол. США (в еквіваленті).

Згідно з даними Держстату, доходи населення у І кварталі 2021 року становили 983,6 млрд грн, витрати – 1067,0 млрд грн, зменшення заощаджень – 83,4 млрд грн.