ПриватБанк подає касацію на постанову суду по справі Нікопольського заводу феросплавів

ПриватБанк подає касацію на постанову апеляційного суду у справі про визнання припиненими зобов'язання АТ "Нікопольський завод феросплавів" по одному із кредитних договорів.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в пресрелізі банку, що є в розпорядженні агентства.

"ПриватБанк подає касацію на постанову Північного апеляційного господарського суду, який 14 квітня відхилив апеляційну скаргу АТ КБ "ПриватБанк" та залишив у силі рішення Господарського суду м. Києва по справі № 910/14224/20, яким визнано припиненими зобов'язання АТ "Нікопольський завод феросплавів" по одному із кредитних договорів", - йдеться в повідомленні

На рішення у такій справі посилались відповідачі у Канцлерському Суді Штату Делавер під час розгляду позову ПриватБанку до його колишніх власників Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова про відшкодування шкоди у сотні мільйонів доларів, завданої ПриватБанку у 2016 році.

У ПриватБанку вважають, що розгляд такої справи по суті відбувався з нетиповою швидкістю. Так, підготовче провадження по справі було закрите 20 січня 2021 р., а розгляд справи по суті був призначений на п'ятницю 22 січня 2021 р. і завершений в той же день.

Ухвалене по такій справі рішення обґрунтоване висновками, які не пов'язані з предметом спору в українському процесі (зокрема щодо цільового використання кредитів та джерел коштів для їх повернення). Відповідачі у справах Канцлерського Суду вже намагались використати такі висновки в американському процесі.

Читайте також: Справа ПриватБанку: суд оголосив перерву в розгляді позову Коломойського

Як повідомляв Укрінформ, у березні 2020 року НБУ та ПриватБанк програли апеляцію на рішення Господарського суду м. Києва, який стягнув з ПриватБанку 21,85 млн грн на користь АТ «Нікопольський завод феросплавів».

До націоналізації ПриватБанку Нікопольський завод феросплавів виступив поручителем за кредитом рефінансування, який Нацбанк видав ПриватБанку. Нікопольський завод феросплавів передав у заставу Нацбанку рухоме майно (тепловози й напіввагони) вартістю у 40 млн грн. Після націоналізації Нацбанк мав намір повернути борг за кредитом рефінансування, тож звернувся до поручителя і вже готовий був продати заставлене майно.

28 серпня 2019 року Нікопольський завод феросплавів уклав мирову угоду з Нацбанком і сплатив йому гроші за кредитом рефінансування. Проте пізніше завод почав вимагати ці гроші з ПриватБанку. 9 січня 2020 року Господарський суд м.Києва зобов’язав ПриватБанк погасити борг заводу. ПриватБанк та НБУ вирішили оскаржити це рішення суду.