Рада підтримала законопроєкт про об'єкти держвласності, що не підлягають приватизації

Верховна Рада у першому читанні підтримала законопроєкт про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації.

Як передає кореспондент Укрінформу, за ухвалення законопроєкту №4020 за основу проголосували 289 народних депутатів.

Документом пропонується затвердити такі переліки об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації: акціонерних товариств, у статутних капіталах яких частка корпоративних прав, що належать державі, не може бути меншою ніж 50 відсотків + 1 акція (9 об’єктів); господарських товариств та об’єднань, у статутних капіталах яких частка корпоративних прав, що належать державі, становить 100 відсотків, державних комерційних та казенних підприємств (74 об’єктів); об'єктів культури та спорту (133 об’єкти); державних підприємств, що можуть бути перетворені в господарські товариства (102 об’єкти); об’єктів лісового господарства (341 об’єкт).

У документі зазначається, що об'єкти включалися до переліків відповідно до критеріїв щодо заборони приватизації, встановлених статтею 4 Закону України «Про приватизацію державного і комунального майна» та з урахуванням пропозицій суб'єктів управління об'єктами державної власності, що надавалися в межах групування держпідприємств за переліками відповідно до стратегічного бачення поводження з ними.

Читайте також: Парламент розблокував велику приватизацію

Таким чином, до зазначених переліків включені об’єкти, функції яких не можуть у повній мірі виконуватись суб’єктами господарювання недержавного сектору. Йдеться про підприємства, що забезпечують енергетичну незалежність та обороноздатність держави, є природними монополіями та діяльність яких має критично важливе значення для суспільства.