ПриватБанк просить у Мінфіну додатковий ліміт портфельних держгарантій

ПриватБанк звернувся до уряду та отримав відповідь від Міністерства фінансів про виділення банкам додаткового ліміту портфельних державних гарантій за кредитами для мікро-, малого і середнього бізнесу вже у квітні.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба банку.

"Ми заздалегідь звернулися до Кабінету Міністрів та вже отримали відповідь від Міністерства фінансів про те, що виділення додаткового ліміту банкам планується вже найближчим часом, у квітні", - зазначив керівник Дирекції бізнес-клієнтів ПриватБанку Євген Заіграєв.

Тому, за його словами, фінустанова ще два тижні тому персонально повідомила усім клієнтам, які подали кредитні заявки за цією програмою, що ліміт державних гарантій вже майже вичерпано.

"Ми обов’язково найближчими днями видамо усі бізнес-кредити, які вже затверджено або передано на затвердження. Приймання нових заявок ми поновимо одразу після затвердження нового ліміту державних гарантій, а за ще не затвердженими заявками продовжуємо роботу з рекомендацією клієнтам або надати додаткову заставу, або почекати виділення нового ліміту гарантій від держави. При цьому в банку активно працюють інші програми, наприклад КУБ, лізинг та 5-7-9%, видач за якими в кілька разів більше, ніж за програмою державних гарантій", - додав Заіграєв.

Як зазначають у ПриватБанку, програма "бізнес-кредитування під державні гарантії" набула дуже великого попиту серед бізнес-клієнтів: на сьогодні ПриватБанк видав вже майже 600 бізнес-кредитів під державні гарантії на суму понад 600 млн грн, а також станом на 26 березня банком затверджено бізнес-кредити або вони знаходяться на прийнятті остаточного рішення на суму ще близько 200 млн грн. Таким чином, видавши або готуючись найближчими днями видати бізнес-кредитів "під державні гарантії" на 800 млн грн, ПриватБанк вичерпав поточний "ліміт" державних гарантій за Постановою №1151 від 24.11.2020.

У ПриватБанку нагадали, що в 2020 році банк профінансував майже 25 тис. бізнес-клієнтів на загальну суму 8,9 млрд грн.

Читайте також: Держгарантії: банки та бізнес уклали договорів на ₴166 мільйонів

Як повідомляв Укрінформ, 3 вересня 2020 року Верховна Рада підтримала законопроєкт №3659-д про надання державних гарантій на портфельній основі. Портфельні гарантії – це зобов'язання держави погасити перед банком до 80% кількох кредитів (кредитного пулу) підприємця, якщо він збанкрутує.