Із запуском Nord Stream 2 порушується вся система газопостачання Європи — експерт

Ексклюзив

Із запуском газопроводу Nord Stream-2 порушується вся система газопостачання Європи.

На цьому наголосив в коментарі кореспонденту Укрінформу енергетичний експерт, дослідник Фонду "Вільна Росія", у минулому співробітник TNK-BP Ілля Заславський.

"З новим газопроводом перевертається з ніг на голову вся система газозабезпечення Європи. Центральна та Східна Європа стає заручницею, адже потужностей Німеччини просто не буде вистачати, якщо основний газ буде пускатися в обхід України. Це не кажучи вже про політичні наслідки для всіх європейських країн", - наголосив Заславський.

За його словами, проєкт, насправді, не закінчується, це лише початок процесу. Хоча й говорять про прокладені понад 80%, але це власне труба. Втім, ще є компресорні станції, пусконалагоджувальні роботи, в водах Данії взагалі нічого не прокладено, додав експерт.

Він зазначив, що якщо Путін вирішив так брутально та без будь-яких дозволів будувати щось за свій рахунок, то це не означає, що всі повинні поспішати та ухвалювати якісь рішення.

"Так не робиться, але це притаманний Путіну спосіб тиску", - зазначив Заславський.

Навіть якщо трубопровід фізично буде побудований, за оцінками експерта, із запізненням на рік-півтора мінімум, то все одно постане питання, як регулюватиметься робота Nord Stream 2. Тому він радить, поки ще не пізно, обдумати наслідки та переглянути позиції. Він сподівається, що проєкт, навіть якщо буде запущений в бажаному "Газпромом" обсязі, усе ж повністю підпаде під транспарентне та конкурентне регулювання ЄС.

Окреме питання, за словами Заславського, що буде з українською ГТС, наскільки у "Газпрому" будуть розв’язані руки, щоб знищити її. Адже у російського монополіста є так званий "План оптимізації", який передбачає таку реконструкцію газових шляхів у бік України, що як тільки Nord Stream 2 буде запущений, планується, зокрема, прибрати 63 компресорні станції.

Читайте також: Nord Stream 2 загрожує не лише Україні, а і ЄС загалом - Гармс

Заславський і представники російської опозиції з багатьох європейських країн і США постійно намагаються донести до політиків і експертів, дипломатів і громадськості аргументи стосовно реальних економічних і політичних загроз проєкту, закликають пресу писати про це. У жовтні цього року організуються три міжнародні конференції на тему "Путінський газопровід Nord Stream 2 і його реальна ціна для Європи" під гаслом "Переглянути угоду", дві з яких уже пройшли – в Гаазі та Берліні. Третя відбудеться 22 жовтня в Страсбурзі, безпосередньо в Європарламенті.

У документі з такою ж назвою наводяться факти та розвіюється багато міфів, які розповсюджуються "Газпромом". Вони розраховані, насамперед, на німецьку аудиторію. Загалом з 2015 року вийшло кілька доповідей, зокрема, "Кремлівські газові ігри в Європі" та "Корупційна труба". До речі, в Німеччині вони були сприйняті деякими діячами "в штики".