Україна отримала від Росії €3,5 мільйона компенсації за "брудну" нафту

З травня по вересень 2019 року АТ "Укртранснафта" отримало 3,5 млн євро від російського ПАТ "Транснефть" за потрапляння до української ділянки нафтопроводу "Дружба" забрудненої нафти.

Про це повідомляє пресслужба Укртранснафти у Facebook.

"З травня по вересень АТ "Укртранснафта" отримало 3,5 млн євро від ПАТ "Транснефть" за резервування потужностей нафтотранспортної системи в зв’язку з потраплянням до української ділянки нафтопроводу "Дружба" нафти з підвищеним вмістом хлорорганічних сполук", - йдеться у повідомленні.

Ця сума неостаточна, оскільки "Транснефть" продовжує резервувати потужності Укртранснафти.

Як пояснили в Укртранснафті, розмір платежів визначається у рамках чинних договірних відносин і залежить від залишку обсягів неякісної російської нафти в нафтотранспортній системі України станом на перше число кожного місяця, під які російська нафтотранспортна компанія резервує потужності Укртранснафти.

"Наразі Укртранснафта поступово надолужує недопрокачані об’єми, спричинені призупинкою роботи нафтопроводу "Дружба" у квітні-травні. У серпні Укртранснафта забезпечила транзит навіть більших обсягів нафти, ніж планувалось на початку місяця, наростивши об’єми транспортування нафти до ЄС у порівнянні з липнем 2019 року на 33,5%", - повідомили у компанії.

Читайте також: РФ компенсувала Білорусі частину втрат через "брудну" нафту

Як повідомлялося, через потрапляння хлороганічних сполук до нафтопроводу "Дружба" російську нафту відмовились приймати у Словаччині та Угорщині, до яких транспортує нафту Укртранснафта. У зв’язку з цим компанія була вимушена призупинити транзит з 25 квітня до 11 травня 2019 року, а також — з 17 до 21 травня 2019 року. Зупинка транспортування нафти до країн ЄС не вплинула на обсяги транзиту російської нафти в квітні, але суттєво позначилась на обсягах травня.

Укртранснафта щодня перевіряє якість нафти, що надходить з Росії, разом з міжнародною сюрвеєрською компанією SGS, і не фіксувала повторних випадків надходження забрудненої нафти до української ділянки нафтопроводу "Дружба".

АТ "Укртранснафта" — оператор системи магістральних нафтопроводів України, загальна протяжність яких становить 4,767 тис. км. Компанія входить до складу дивізіону "Нафта" Групи "Нафтогаз".