Мінфін працює над здешевленням кредитів для фермерів

Мінфін активно працює над розробкою механізмів здешевлення кредитів для фермерів, аналізом держвитрат із пошуком можливостей переорієнтувати наявні програми на підтримку фермерів, в тому числі для купівлі землі.

Про це повідомляє пресслужба Мінфіну на сторінці у Facebook за підсумками дискусії на тему: “Які фінансові інструменти зроблять ринок землі найбільш вигідним для малих та cередніх фермерів”.

“Наразі та кредитна ставка, яку можуть запропонувати комерційні банки з огляду на економічну ситуацію та ставку рефінансування, встановлену Національним банком, є занадто великою. Тож наше завдання - знайти спосіб зменшити вартість ресурсів”, - сказала міністр фінансів Оксана Маркарова.

За її словами, зараз відпрацьовуються усі можливі механізми здешевлення кредитів, аналіз державних витрат із пошуком можливостей переорієнтувати наявні програми на підтримку фермерів, в тому числі для купівлі землі.

Читайте також: Фермерам виплатили 138 мільйонів допомоги — Мінагрополітики

Мінфін активно працює над запровадження зрозумілих додаткових фінансових інструментів таких як гарантії повернення кредитів та інші для підтримки фінансових можливостей дрібних фермерів і середніх підприємств.

У міністерстві нагадали, що наразі триває конкурс на відбір комерційних банків для участі у спільному з ЄІБ проєкті «Основний кредит для аграрної галузі – Україна». Банки, які будуть відібрані для участі у Проєкті, зможуть отримати довгострокові кредитні ресурси, загальний обсяг яких складає 400 мільйонів євро, з метою подальшого кредитування підприємств аграрного сектору економіки України (зернових та олійних культур, рибних господарств (у тому числі аквакультур)).