Енергоатом готовий підтримати поточний рівень цін на електрику після введення ринку

ДП "НАЕК "Енергоатом" виступає за впровадження повномасштабного ринку електроенергії з 1 липня і готовий брати участь у підтримці поточного рівня цін на електроенергію після його введення.

Про це в ході круглого столу "Бути чи не бути конкурентному оптовому ринку електроенергії в Україні з 1 липня 2019 року" сказав генеральний директор ВП "Енергоатом-Трейдинг" Сергій Бедін, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми давно чекаємо відкриття ринку електричної енергії, Енергоатому тарифи встановлюються набагато нижче оптово-роздрібної ціни. Ми очікуємо отримати свою ринкову ціну, платоспроможних трейдерів і споживачів, які забезпечать 100-відсоткову оплату", - сказав Бедін.

Він підкреслив, що весь додатковий прибуток компанії буде спрямований на її розвиток: будівництво нових блоків, Центрального сховища відпрацьованого ядерного палива, поповнення фонду зняття з експлуатації блоків.

Водночас, гендиректор не виключає зростання тарифів на електроенергію для споживачів, якщо уряд і регулятор не ухвалять додаткових рішень для обмеження цін. На сьогодні механізм покладання спецзобов'язань на постачання електричної енергії населенню до кінця не відпрацьований.

"Ми готові брати участь у підтримці цін для населення на тому рівні, який діє зараз на ринку", - додав Бедін.

Читайте також: Експлуатація сховища ядерного палива посилить економіку України - Гройсман

Як повідомляв Укрінформ, повномасштабний ринок електроенергії відповідно до Закону України "Про ринок електричної енергії" повинен бути введений з 1 липня 2019 року.

ДП НЕК "Укренерго" готується до запуску ринку електроенергії з 1 липня, проте його запуск може бути відкладений, заявляв на цьому тижні керівник ДП «НЕК «Укренерго» Всеволод Ковальчук. Він не виключив короткочасної відстрочки з введенням ринку - на 2-3 місяці або перенесення на 2020 рік.

Експерт новообраного президента Володимира Зеленського з питань енергетики, житлово-комунальних послуг та антимонопольного регулювання Андрій Герус наприкінці квітня заявляв, що запуск нового ринку електричної енергії треба перенести на один рік - з 1 липня 2019 року на 1 липня 2020 року - через невирішені проблем. На думку Геруса, основними невирішеними проблемами залишаються значний обсяг перехресного субсидування і борги на ринку.