Порошенко обговорив із Лагард ситуацію навколо ПриватБанку

Петро Порошенко у телефонній розмові обговорив з директором-розпорядником МВФ Крістін Лагард загрози, пов'язані з можливою денаціоналізації ПриватБанку.

Про це глава держави повідомив у Facebook.

“Ситуація навколо судових процесів в Україні з метою денаціоналізації «Приватбанку» може поставити під загрозу фінансову стабільність держави. Про це сьогодні говорив з директором-розпорядником МВФ Крістін Лагард. Пані Лагард наголосила на важливості забезпечення незалежності діяльності Національного банку України”, - написав Порошенко.

Також Президент додав, що вдячний директору-розпоряднику МВФ за “сталу підтримку реформ в Україні, які вже почали приносити позитивні результати та стимулювати економічне зростання. А також за запевнення у готовності розвивати співпрацю між Україною та МВФ”.

Крістін Лагард відзначила макрофінансову стабільність в Україні та успішне функціонування банківської системи. Також вона закликала продовжувати реформи.

Як повідомляв Укрінформ, у грудні 2016 року уряд України за пропозицією Нацбанку й акціонерів «Приватбанку», найбільшими з яких на той час були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, ухвалив рішення про націоналізацію цієї найбільшої на українському ринку фінустанови.

Банк перейшов у державну власність, на його докапіталізацію загалом держава витратила понад 155 млрд грн.

18 квітня 2019 року Окружний адміністративний суд міста Києва, розглянувши в судовому засіданні справу за позовом бізнесмена Ігоря Коломойського до НБУ, Кабінету міністрів, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, визнав незаконною націоналізацію ПриватБанку. Мінфін та НБУ готують апеляційні скарги.

Екс-глава НБУ Валерія Гонтарева заявила, що скасування націоналізації ПриватБанку може спричинити фінансовий колапс. Посли країн "Великої сімки" на зустрічі з правлінням НБУ підтвердили стурбованість окремими резонансними судовими рішеннями щодо банківської сфери та їх можливим впливом на фінансову стабільність в Україні.

Читайте також: Восени слід розпочати переговори про нову програму з МВФ - Нацбанк

У команді переможця президентських виборів Володимира Зеленського демонстративно відмежовуються від ситуації навколо ПриватБанку, аргументуючи це тим, що Президент не може втручатися у діяльність банківських установ, чиї б вони не були. А також заявляють про непричетність до рішень судів про незаконність націоналізації ПриватБанку.

Між тим у Господарському суді Києва підтвердили, що український олігарх Ігор Коломойський подав п’ять нових позовів до НБУ та ПриватБанку.