НБУ посилив нагляд за здійсненням банками касових операцій

Національний банк України посилив нагляд за здійсненням готівкових розрахунків та веденням касових операцій банками в Україні.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

"Так, банк має вживати заходи для вивчення клієнтів-суб’єктів господарювання, які отримують у банку готівку для подальшого здійснення готівкових розрахунків, щоб спростувати або підтвердити підозри щодо здійснення клієнтом фінансових операцій з ознаками фіктивності. Зокрема, з урахуванням ризик-орієнтованого підходу банк має отримувати від клієнта підтвердні документи, на підставі яких здійснюються готівкові розрахунки", - йдеться в повідомленні.

У Нацбанку зазначають, що такими документами можуть бути: закупівельний акт; закупівельна відомість; податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, кредитний договір; договір поставки; договір транспортування; договір зберігання, інші звітні документи.

Посилення нагляду за здійсненням готівкових розрахунків та веденням банками касових операцій пов’язане з виявленням Національним банком України за результатами нагляду у сфері фінансового моніторингу численних фактів проведення фінансовими установами ризикових (схемних) операцій з використанням готівкових коштів. Крім того, це відповідає вимогам законодавства України про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення.

Читайте також: НБУ очікує, що інфляція за підсумками року уповільниться до 6,3%

Регулятор також унормував застосування електронного підпису та електронної печатки у банківській системі України під час здійснення касових операцій відповідно до вимог законодавства (зокрема Закону України "Про електронні довірчі послуги").

До того ж НБУ удосконалив окремі норми організації касової роботи банків України, зокрема щодо роботи банків з сумнівними щодо справжності та платіжності банкнотами тощо.

Відповідні новації містить постанова Правління Національного банку України від 18 квітня 2019 року № 62 "Про затвердження Змін до Інструкції про ведення касових операцій банками в Україні", якою вносяться зміни до Інструкції про ведення касових операцій банками в Україні, що затверджена постановою Правління Національного банку України від 25 вересня 2018 року № 103 (із змінами).

Цей документ набирає чинності з 3 червня 2019 року.