Вимоги бізнесу до нової влади: жодних олігархів, родичів і різких рухів!

Аналітика

Ділове середовище очікує від Володимира Зеленського реальних кроків та кандидатур - реформаторська “косметика” підприємців не вдовольнить

Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА, створена в 1999 році за підтримки Європейської Комісії в Україні, об’єднує провідні міжнародні та українські компанії) оприлюднила 7 першочергових кроків, яких очікує бізнес від обраного Президента України. “Бізнес прагне бачити чіткі пропозиції, конкретні кроки та кандидатури на посади, які зможуть ефективно підтримати трансформаційні процеси в країні, реалізувати важливі зміни, а не косметичні реформи. Причому одразу, в перші ж місяці роботи”, - йдеться у повідомленні.

Головне - зберегти вектор

Отже, першочергова “сімка” вимог бізнесу така.

1. Подання на посади Генерального прокурора та Голови СБУ, міністра закордонних справ та міністра оборони професіоналів з бездоганною репутацію та відсутністю зв’язків з олігархами або ж великим бізнесом.

2. Презентація плану реформування правоохоронних органів з метою зниження тиску на бізнес та всебічне сприяння виконанню цього плану новопризначеними особами.

3. Перезапуск Національного агентства з питань запобігання корупції та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, підтримка діяльності НАБУ.

4. Забезпечення макроекономічної стабільності, включаючи підписання меморандуму з МВФ щодо продовження співпраці. Крім того, гарантування незалежності Національного банку та публічна підтримка політики низького дефіциту бюджету.

5. Захист та продовження структурних реформ, проведених у минулі роки (публічних закупівель, автоматичного відшкодування ПДВ та дерегуляції, реформа ДФС, медична реформа, децентралізація тощо).

6. Публічна підтримка та ініціація законодавчих змін, починаючи з відкриття ринку землі та проведення прозорої “великої” приватизації з можливістю застосування британського права.

7. Забезпечення незалежності ринкових регуляторів, починаючи з Антимонопольного комітету та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Великий бізнес: аби встояти над прірвою

Майбутній президент, незважаючи на його прізвище, повинен чітко усвідомлювати, що перед країною стоять значні економічні виклики. “Якщо їх ігнорувати, то країна може знову зірватися в прірву. Те зростання, яке ми маємо за результатами попередніх років, може різко змінити свій напрямок. Ці загрози однозначно усвідомлює об'єднаний український бізнес.

Директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський

Саме тому він підписав відкрите звернення до кандидатів в президенти з вимогою одразу після виборів затвердити доктрину економічної безпеки на засіданні РНБО”, - зазначив Ілля Несходовський, директор Інституту соціально-економічної трансформації.

Його колега директор Центру економічних стратегій Дмитро Яблоновський вважає, що доведеться боротися за критичне мислення не лише серед виборців, а й майбутнього президента: “Програма кандидата Зеленського є доволі ліберальною та, напевно, була б сюрпризом для багатьох його виборців, якщо б вони її уважно прочитали. Наприклад, пан Зеленський обіцяє відкриття ринку сільгоспземель. Цю реформу активно підтримують фахівці, але вона не дуже популярна серед простих українців. З іншого боку, фахівці також активно підтримують медичну реформу, результати якої було негативно оцінені паном Зеленським під час дебатів. Отже варто почати боротися за критичне мислення не лише серед виборців, а й майбутнього президента. Потрібно зберегти позитивні здобутки реформ останніх п'яти років та не дати пану Зеленському спростити собі життя, змінивши лібералізм на популізм”.

Денис Довгополий, відомий IT-підприємець, співзасновник бізнес-акселератора GrowthUP у своєму дописі в Facebook, рішуче заявив, що не підтримає жодної ініціативи нової команди, доки не побачить, куди вона “хилить”. Для великого бізнесу, зі слів Дениса Довгополого, індикаторами можливої співпраці з новою владою будуть кілька ключових моментів:

Денис Довгополий

1. Повернення боргів Коломойському та взаємини з іншими олігархами. Безвідносно того, постраждає від цього країна чи ні. Хто-хто, а великий бізнес, що пройшов певний шлях, дуже чітко пам’ятає, як вміє вести справи Ігор Коломойський.

2. Опора у владі на своїх друзів, родичів, партнерів. Це те, що принесло поразку Порошенку і так само принесе поразку новому президенту.

3. Будь-яка спроба піти в поступках Путіну в питаннях Криму або Сходу переважною більшістю вітчизняного бізнесу буде сприйнята, як зрада.

4. Ослаблення санкційного тиску на Росію як з боку України, так і з боку західних партнерів. Бо це буде тест на незаангажованість.

5. Наявність в команді людей, які були причетні до Партії Регіонів. Люди, у яких на руках кров, не повинні отримати другий шанс.

6. Будь-яка спроба узурпувати владу.

“Після того, як я складу для себе картинку, я подумаю, чи буду я готовий робити що-небудь для країни. Це головне. Лібералізації, реформи і інше можливі тільки за умови збереження суверенітету, а тут у мене дуже великі питання”, - зазначив підприємець.

Малий бізнес: працюємо і не драматизуємо

Представник малого бізнесу, який голосував за Петра Порошенка, поки не знає, чого очікувати від команди нового президента, однак ситуацію не драматизує.

“У мене немає ніяких вимог до нової команди у силу того, що я не бачу інструментів, за допомогою яких вони могли б реалізувати скільки-небудь амбітні проекти в силу абсолютного непрофесіоналізму (підприємець натякає на відсутність будь якого державного досвіду у переможця - Авт). Я дуже сподіваюся на те, що команда нового президента зуміє утримати баланс зовнішньої торгівлі, не втратити ті здобутки, які були здобуті неймовірними зусиллями попередньої команди, а саме: вільний курс гривні, міжнародні резерви, сальдо зовнішньої торгівлі, тиск на Росію як країну-агресора, зовнішньополітичний курс в НАТО і ЄС, ментальне віддалення від російської культури, побуту і державного устрою, децентралізацію, деолігархізацію, прозору систему держзакупівель, стабільну фінансову систему, зміщення вектора розвитку церкви з російської на константинопольску, - висловлює своє бачення Георгій Білозор, засновник інтернет-магазину “СпортБэй”. - Думаю якщо усі названі досягнення будуть збережені і розвинені в тому ж напрямку, роботу нинішньої президентської команди можна буде вважати успішною. Очікування були б конкретніші, якби команда дала зрозуміти, які цілі, завдання, стратегічне бачення у нового президента. Але з огляду на те що ми вибрали людину, яка змогла стати президентом, так і не розповівши суспільству про свою програму, очікувати чогось відразу було б помилкою. Я агітував за Порошенка, його курс мене цілком влаштовував, і був би радий якби Зеленський його продовжив. Переживаю лише за те, що очікування суспільством швидких змін і реформ, штовхнуть нинішню команду президента до різких і непередбачуваних дій, що може спричинити непередбачувані наслідки аж до громадянської війни. Втім, я насправді не хочу драматизувати ситуацію, потрібно подивитися перший місяць-два роботи після інавгурації”.

Інший бізнесмен киянин Святослав В., який навпаки голосував за Володимира Зеленського, прокоментував свої побажання досить коротко: “Я в першу чергу чекаю на зміну судової системи та прокуратури. І в другу, на лібералізацію бізнесу - скасування купи дозволів, ліцензій, спрощення митних правил, податкової системи, скасування будь-яких перевірок. Коротше, щоб можна було працювати і не морочитися.”

Іншими словами, у ділових людей, які відрізняються прагматизмом і раціональним мисленням, на сьогодні ще багато недовіри до нової влади. І щоб її розвіяти та отримати стабільну опору в подальших своїх діях і стати, як заявлено, якісно новим очільником держави, Володимиру Зеленському доведеться багато попрацювати. Причому креативними виставами та популізмом вітчизняний бізнес якраз не “причаруєш”.

Марина Нечипоренко. Київ