Ціни на українському ринку м’яса стабілізувалися — економіст

Цінова ситуація на українському ринку м’яса на початок березня стабілізувалася. Ціни на яловичину з січня піднялися всього лише на 0,3%, а на свинину знизилися на 1,4%.

Так Укрінформу прокоментувала ситуацію на ринку м’яса в країні науковий співробітник "Інституту аграрної економіки" Наталія Копитець.

"Протягом січня–лютого 2019 року цінова ситуація на ринку м’яса залишалася практично незмінною. Після періоду зростання цін у грудні 2018 року – січні 2019 року, яке було зумовлене підготовкою до Новорічних і Різдвяних свят, починаючи із лютого цінова ситуація стабілізувалася. Станом на початок березня 2019 року оптово-закупівельні ціни на яловичину в середньому по Україні становили 79,66 грн за 1 кг. Це на 0,3% вище порівняно із початком січня 2019 року. Оптово-відпускні ціни на свинину за цей час зменшилися на 1,4% і на початок березня 2019 року становили 74,65 грн за 1 кг", - поінформувала Копитець.

Вона зазначила, що роздрібні ціни на яловичину з кісткою з січня по березень зросли до 99,01 грн за 1 кг, або на 0,5%. А роздрібні ціни на свинину становили 98,34 грн за 1 кг, тобто на 1% нижче порівняно із початком року. Також зросли роздрібні ціни на тушку курячу на 1,4% – до 58,83 грн за 1 кг.

Читайте також: Україна збільшила експорт агропродукції до ЄС у 1,5 разу — експерт

"Проти початку березня 2018 року у березні 2019 року зростання цін на м’ясо в середньому становило близько 5%. Так, оптово-відпускна ціна на яловичину зросла на 4,5%, роздрібна – на 6,1%. На ринку свинини оптово-відпускні ціни зросли на 0,5%, роздрібні – на 5,4%. На тушку курячу в середньому по Україні протягом зазначеного періоду зростання роздрібних цін становило 7%", - відмітила науковець.

За її словами, у березні-квітні може мати місце тенденція незначного зниження роздрібних цін на м’ясо, що характерно для періоду Великоднього посту у православних віруючих.