Нафтогаз заявляє про нові стягнення активів Газпрому за кордоном

НАК "Нафтогаз України" оголосив про нові процеси зі стягнення майна Газпрому в декількох країнах у рахунок оплати боргу російської компанії.

Про це повідомляє Нафтогаз у Facebook.

"Ми вже отримали газ на суму 2,1 млрд дол. (із 4,63 млрд дол. - ред.). Решту стягуємо через процес примусового виконання у декількох юрисдикціях: Нідерландах, Великій Британії, Швейцарії та США, а нещодавно і в Люксембурзі. Найближчим часом можливі процеси і в інших країнах. Міжнародна судова система некваплива, але певна", - йдеться у повідомленні.

Також у компанії заявили, що мають "хороші новини за іншим арбітражним процесом", не уточнивши деталей.

Читайте також: Газпром зараз фактично купує європейські компанії - Клімкін

"Сьогодні рік, як Стокгольмський арбітраж присудив нам перемогу у спорі з Газпромом. Наші арбітражні процеси з Газпромом у 2014-2018 - найбільші у світовій історії серед комерційних компаній за сумою претензій. Якби ми не пішли в суд або нам не вдалося відстояти свою позицію, ми могли б втратити $94,7 млрд, або 177 тис. грн у перерахунку на кожну українську родину", - нагадали в Нафтогазі.

Як повідомлялося, 28 лютого 2018 року Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги Нафтогазу щодо транзитного контракту з Газпромом. За рішенням Стокгольмського арбітражу, Нафтогаз домігся компенсації на суму 4,63 млрд дол. за недопоставку Газпромом обсягів газу для транзиту.