Експерти відзначають прогрес реформи управління держпідприємств в Україні

Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР/ОЕCD) відзначила прогрес в реформуванні корпоративного управління у секторі підприємств державної форми власності в Україні.

Про це повідомляє Урядовий портал.

"Організація економічного співробітництва та розвитку відзначила прогрес в реформуванні корпоративного управління у секторі підприємств державної форми власності в Україні та надала низку рекомендацій державі - як власнику та акціонеру компаній та безпосередньо одному зі стратегічних державних підприємств НАК "Нафтогаз України", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що своє бачення розвитку ситуації ОЕСР виклала у спеціальному звіті, де визначені головні здобутки реформування держсектору. Серед них - схвалення нового законодавства про приватизацію, затвердження Основних засад впровадження політики власності щодо суб’єктів державного сектору, а також розробка і впровадження окремих політик для 15 особливо важливих для економіки держпідприємств.

Окремо у звіті відзначено оновлення механізму роботи Комітету з призначень і професійний рівень висування кандидатур керівників та членів наглядових рад. В ОЕСР вважають позитивним український досвід формування наглядових рад та будування системи моніторингу 100 найбільших державних підприємств. Амбітними, на думку фахівців, є й програма реформування сектору природного газу та прийнятий план дій щодо корпоративного управління НАК «Нафтогаз України», де працює незалежна наглядова рада.

Читайте також: Гройсман розповів, як реформа держуправління допомогла залучити молодь

Серед рекомендацій ОЕСР державі як власнику та акціонеру, в тому числі НАК «Нафтогаз України»: оновлення правових та нормативних засад роботи підприємств державної форми власності; створення професійного органу з функцією координації підприємств державної форми власності; ухвалення корпоративної стратегії НАК «Нафтогаз України» із забезпеченням балансу між державними та корпоративними цілями; усунення конфлікту інтересів при виконанні різних функцій організаціями-власниками, що працюють у секторі вуглеводневих речовин; запровадження прозорого та нейтрального для конкуренції механізму компенсації ПСО.

Окремі рекомендації для НАК «Нафтогаз»: перш за все, виконати відокремлення діяльності з транспортування газу, що передбачено в Законі України «Про ринок природного газу»; надати необхідні повноваження наглядовій раді; вдосконалювати якість розкриття фінансової та нефінансової інформації.

Фахівці звернули окрему увагу на питання обмеження максимального рівня винагород для голів і членів виконавчих органів держкомпаній та членів наглядових рад підприємств державного сектору - в тому числі і НАК «Нафтогаз України».

Як повідомлялося, 15 червня 2018 року перший віце-прем'єр-міністр України - міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів та заступник генсекретаря Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) Марі Ківініємі підписали угоду, якою продовжили дію Меморандуму про взаєморозуміння щодо поглиблення співробітництва між урядом України та ОЕСР.