НБУ планує оптимізувати порядок міжбанківського переказу коштів

Національний банк планує оптимізувати порядок міжбанківського переказу коштів у національній валюті.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

"Національний банк планує оптимізувати порядок міжбанківського переказу коштів у національній валюті. Для цього регулятор пропонує для громадського обговорення проект постанови Правління Національного банку України "Про затвердження Змін до Інструкції про міжбанківський переказ коштів в Україні в національній валюті" (далі – Проект)", - йдеться в повідомленні.

У Нацбанку зазначають, що метою розробки Проекту є: забезпечення консолідації норм з питань відкриття та закриття кореспондентських рахунків банків у національній та іноземній валюті в одному нормативно-правовому акті Національного банку; виконання вимог законодавства України; удосконалення технології роботи системи електронних платежів Національного банку (далі – СЕП) у файловому режимі для забезпечення завершеності розрахунків у СЕП на кінець банківського дня.

У зв’язку з цим Проектом пропонується: передбачити застосування електронного підпису при формуванні міжбанківського електронного розрахункового документа та виключити з Інструкції про міжбанківський переказ коштів в Україні в національній валюті норми щодо відкриття-закриття кореспондентських рахунків банків-резидентів у нацвалюті.

Читайте також: НБУ продовжує скасовувати обмеження на шляху розширення бізнесу банків

Крім того, Національний банк має намір запровадити в СЕП автоматичне проведення платежів у файловому режимі, не підтверджених безпосереднім учасником СЕП – отримувачем коштів на кінець банківського дня, та виключити необхідність обліку не підтверджених сум міжбанківських електронних розрахункових документів на транзитному рахунку в Національному банку. Передбачається, що така новація в СЕП буде введена в дію через два місяця з дня набрання чинності цього документа з метою створення умов для забезпечення готовності всіх безпосередніх учасників СЕП до змін у технології роботи СЕП.

Зауваження та пропозиції до Проекту приймаються до 15 березня 2019 року на поштову або електронну адресу Національного банку.