Нафтогаз пропонує обчислити реальні норми споживання газу українцями

Повноцінний аудит операторів газорозподільних мереж та обчислення реальних норм споживання газу населенням покладе край завищеним платіжкам.

Про це пише НАК "Нафтогаз України" у Facebook.

"Експерти переконані, покласти край несправедливим тарифам може лише повноцінний аудит облгазів, на основі якого можна буде обчислити реальні норми споживання", - йдеться у повідомленні.

Компанія посилається на колишнього члена Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Юрія Голляка, який заявляє, що реальна норма споживання становить 2,6 -2,8 кубометра на одну особу, що користується лише газовою плитою.

У Нафтогазі також нагадали, що облгази оскаржили у суді постанову уряду, і тепер українці, у чиїх оселях не встановлений газовий лічильник, мають платити за нормами споживання газу 20-річної давнини.

"У тих, у кого немає індивідуальних лічильників, зросли суми у платіжках. Через суд облгази повернули дію старої урядової постанови з нормативами: майже 10, понад 18 і аж 23 куби на одну особу, залежно від наявності централізованого гарячого водопостачання або газової колонки", - зазначили у компанії.

Читайте також: Україна за три квартали 2018 року скоротила споживання газу на 2% - Нацкомісія

Нафтогаз також пропонує людям встановлювати квартирні лічильники за власний рахунок, а потім вимагати відшкодування витрат від газової компанії.

"Люди обурюються, адже просто не випалюють стільки газу. Лише в столиці без індивідуальних лічильників досі понад півмільйона сімей. І саме для них і зросли норми споживання", - додали у НАК.

Як повідомлялося, встановлення індивідуального приладу обліку газу включене у тариф на газ, тож облгази зобов'язані встановлювати лічильники безкоштовно. Споживач має право встановити лічильник за власний рахунок та вимагати відшкодування.