ФДМУ програв позов щодо повернення державі Укртелекому

Господарський суд Києва відмовився задовольнити позов Фонду державного майна України до ТОВ "ЕСУ" про розірвання договору купівлі-продажу 92,79% акцій ПАТ "Укртелеком".

Про це йдеться у рішенні суду від 7 листопада, яке оприлюднене в Єдиному реєстрі судових рішень.

Розглядаючи повторно позицію сторін з урахуванням вказівок Верховного суду, Господарський суд м.Києва погодився з позицією ТОВ "ЕСУ" щодо виконання інвестиційних зобов'язань в частині інвестицій в сферах надання послуг фіксованого інтернет-доступу, швидкісного мобільного доступу до інтернету, фіксованого зв'язку та мобільного зв'язку в грошовому обсязі, який є еквівалентом 450 млн доларів.

На підтвердження виконання указаних інвестиційних зобов'язань ТОВ "ЕСУ" надало висновок юридичної фірми "Бейкер і Маккензі Сі-Ай-Ес Лімітед". Так, звітом аудиторської фірми "Бейкер Тіллі Україна" було підтверджено внесення інвестицій та їх обсяг.

Також Господарський суд з урахуванням вказівок Верховного суду визнав належне виконання ТОВ "ЕСУ" обов'язку в частині забезпечення створення виділеної телекомунікаційної мережі спеціального призначення (ТМСП). При цьому судом були відхилені як необгрунтовані доводи Держспецзв'язку про те, що Акт виконаних робіт не є документом, який би підтверджував виконання покупцем умов приватизації щодо створення ТМСП.

Суд також констатував, що ТОВ "ЕСУ" повідомляло Фонд державного майна України про готовність до безоплатної передачі ТМСП у державну власність ще 27 березня 2014 року.

У матеріалах справи містяться також докази фактичного використання ТМСП Держспецзв'язком та спецспоживачами.

Як зазначається в рішенні суду, воно може бути оскаржене в апеляційному порядку до Київського апеляційного господарського суду через Господарський суд міста Києва шляхом подачі апеляційної скарги протягом 20 днів з дня його проголошення.

Як повідомлялось, у жовтні 2017 року Фонд держмайна виграв у Господарському суді міста Києва зазначену справу. У грудні 2017 року рішення суду першої інстанції підтвердив Київський апеляційний господарський суд.

Водночас, постановою Верховного суду від 3 липня 2018 року рішення судів першої та апеляційної інстанцій було скасовано, а справу передано на новий розгляд до Господарського суду міста Київ.

Фонд держмайна вимагав у суді розірвання договору купівлі-продажу 92,79% акцій Укртелекому та стягнення 81,9 млн дол. пені (за прострочення виконання зобов`язання із внесення інвестицій).

Читайте також: Верховний суд відхилив позовні вимоги Укрексімбанку до Укртелекому на 1,1 мільярда

Свої позовні вимоги Фонд держмайна обгрунтовував тим, що ТОВ "ЕСУ" неналежним чином виконує зобов`язання, взяті під час приватизації Укртелекому в 2011 році: компанія не внесла інвестицій у визначеному розмірі, не створила та не передала у держвласність телекомунікаційну мережу спецпризначення.

Як повідомлялося, Фонд держмайна продав 92,79% акцій Укртелекому в 2011 році за 10,6 млрд грн. Фінансуванню відповідної операції сприяв, зокрема, випуск облігацій ТОВ "ЕСУ" на 4,6 млрд грн, більшість з яких (на 4 млрд грн) були викуплені Ощадбанком та Укрексімбанком. Відповідні папери мали бути погашені в березні 2017 року, однак, цього не відбулося. Наразі держбанки намагаються стягнути відповідні кошти з ТОВ "ЕСУ".

За повідомленнями у ЗМІ, кінцевим бенефіціаром ТОВ "ЕСУ" є Рінат Ахметов.