Україна переходить на управління публічними інвестиціями за міжнародними нормами

Фото

Представники Міністерства економічного розвитку і торгівлі вручили лист від уряду України до Організації економічного співробітництва та розвитку стосовно приєднання до Рекомендації ОЕСР щодо ефективного публічного інвестування на всіх рівнях врядування.

Процедура вручення відбулася 19 листопада під час зустрічі делегації Мінекономрозвитку з керівником департаменту з питань країн Євразії ОЕСР Вільямом Томпсоном у Парижі, повідомляє прес-служба відомства.

"Приєднання до Рекомендації ОЕСР дозволить розширити заходи з реформування системи управління публічними інвестиціями; забезпечити її стабільність, прозорість, ефективність, зменшити корупційний вплив на процес відбору, забезпечити оцінку стану підготовки та реалізації інвестиційних проектів за бюджетні кошти (державних та місцевих бюджетів) або кредити під державні/муніципальні гарантії, дозволить реагувати на виклики з реалізації проектів, а також мати вплив на їх ефективність на різних рівнях державного управління (центральному та регіональному, місцевому/муніципалітетів, громад)", - акцентували у Мінекономрозвитку.

Зазначається, що під час зустрічі також були обговорені спільні проекти, які започатковані у 2018 році та будуть реалізовуватися протягом 2019-2020 років. Зокрема, підтримка реформування державної служби, формування урядових політик, децентралізації, корпоративного управління державними підприємствами, зокрема в енергетиці, попередження корупції, приєднання до BEPS, покращення адміністрування податків, управління державними фінансами, розвитку МСП, гендерної рівності і розширення прав і можливостей жінок в економічній сфері. 

У ході зустрічі досягнуто домовленості провести засідання Координаційної ради у зв’язках з ОЕСР у лютому 2019 року.

Як відомо, ОЕСР - міжнародна організація, членами якої на сьогодні є 34 країни. 70 країн мають статус партнерів ОЕСР, беручи участь у багатьох сферах її діяльності. За впливом ОЕСР належить до трійки провідних світових економічних установ, поряд із МВФ та Світовим банком.     

Читайте також: Нафтогаз може стати джерелом коштів для монетизації субсидій - Коболєв

Співробітництво між Україною та ОЕСР започатковано у 1997 році, коли Кабінет міністрів України та ОЕСР  підписали Угоду щодо привілеїв, імунітетів та пільг, які надаються ОЕСР на території України. Представники України беруть участь у заходах, що проводяться ОЕСР для країн, що не є членами цієї організації.

На сьогодні Україна тісно співпрацює з ОЕСР у статусі асоційованого члена в рамках Комітету зі сталі, Глобального форуму ОЕСР з прозорості та обміну інформацією для податкових цілей; у статусі учасника (спостерігача) - в рамках Комітету з конкуренції, Комітету з питань державного управління, Робочої групи з питань розвитку малого і середнього бізнесу та підприємництва, бере участь у заходах Міжнародного транспортного форуму (МТФ), Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), приєдналася до Насіннєвих схем ОЕСР щодо сортової сертифікації насіння зернових, кукурудзи та сорго; у 2013 році Україна набула членства у Глобальному форумі з транспарентності та обміну інформацією для податкових цілей в рамках ОЕСР.

Фото: сайт МЕРТ