Український ліс незаконно купують європейські компанії-гіганти - Earthsight

Дослідження

Британської неурядової організації Earthsight оприлюднила дані свого звіту про те, що серед європейських імпортерів української деревини із сумнівним походженням є навіть компанії-гіганти з мільярдними прибутками.

Про це розповів кореспонденту Укрінформу Сем Лоусон - директор британської неурядової організації Earthsight, яка вивчає проблеми незаконної вирубки лісів у всьому світі.

«Ми знали, звісно, що проблема корупції серйозна. Що нас справді вразило, так це розмір європейських компаній, які були частиною цієї торгівлі», – розповів Лоусон.

Згідно з дослідженням Earthsight, на першому місці серед імпортерів української деревини із сумнівним походженням перебуває компанія Egger – другий у світі за обсягами виробник дерев'яних панелей, та її два найближчі конкуренти — Kronospan і Swiss-Krono, а ще польська целюлозна фабрика, що входить до найбільшої в світі паперової корпорації International Paper. Крім того – дочірня компанія австрійського лісопильного гіганта Holzindustrie Schweighofer, що географічно розташовується неподалік кордону з Україною. Вищеназвані компанії – це ті, які були помічені Лоусоном і його колегами у закупках пиломатеріалів з України. Назвав він і ще дві – чеську корпорацію Mondi (виготовляє паперову упаковку) та виробника віскозного волокна компанію Lenzing, які, за інформацією Earthsight, купують офіційно заборонений до вивозу за межі України ліс-кругляк.

“Я вже раніше проводив розслідування незаконної вирубки лісів і торгівлі незаконною деревиною у багатьох країнах світу. Єдине, що справді вирізняє Україну, – це масштаби, розміри компаній, які купують ліс у Європі. Це компанії-мільярдери, і саме це справді дивує й одразу привертає увагу", - додає Сем Лоусон.

Читайте також: Корупція довкола українського лісу – очима британців

При цьому він не заперечує, що масштаби проблеми в Україні досить серйозні, однак зауважує, що їхнє дослідження було не стільки для українців, як для європейців. Адже вони також порушують законодавство щодо чистоти походження сировини.