АМПУ довела необгрунтованість претензії Болгарського Пароплавства на 2 мільйони

Одеський апеляційний господарський суд відхилив претензії Пароплавства Болгарського морського флоту до Адміністрації морських портів України майже на 2 млн грн.

Про це повідомляється на сайті АМПУ.

«Одеський апеляційний господарський суд прийняв 12.09.2018 постанову, у який задовольнив апеляційну скаргу ДП «АМПУ». Тим самим було скасовано рішення Господарського суду Одеської області від 04.06.2018 у справі № 915/112/18, за яким українське державне підприємство повинно було сплатити на користь Пароплавства Болгарського морського флоту майже 2 млн грн», - ідеться в повідомленні.

Зазначається, що судова справа між Пароплавством БМФ з одного боку, та PLASKE SA (ПЛАСКЕ СА), АТ «ПЛАСКЕ» та ДП «Адміністрація морських портів України», - з іншого, стосувалася питання розрахунку портових зборів.

Болгарська компанія стверджувала, що ДП «АМПУ» необгрунтовано віднесло пороми ГЕРОЇ ОДЕСИ (болг. GEROITE NA ODESSA) та ГЕРОЇ СЕВАСТОПОЛЯ (болг. GEROITE NA SEVASTOPOL) до групи «А» (вантажні судна, що заходять для виконання вантажних операцій, та плавучі споруди) замість групи «Б» відповідно до поділу, затвердженого наказом Мінінфраструктури від 27.05.2013 № 316 «Про портові збори». Пароплавство БМФ вимагало визнати такі дії протиправними та стягнути збитки в розмірі 68 899,76 дол. США, що еквівалентно 1 921 651,51 грн.

Рішенням Господарського суду Одеської області від 04.06.2018 у справі № 916/112/18 позов Пароплавство БМФ частково задоволено. З ДП «АМПУ» на користь позивача повинні були стягнути збитки в розмірі 68 899,76 дол. США, що еквівалентно 1 974 155,61 грн, а також судові витрати по сплаті судового збору.

Читайте також: На Херсонській верфі SMG розпочали будівництво судна серії "Волго-Дон макс"

Не погоджуючись з цим, ДП «АМПУ» звернулося до Одеського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою. На захист своєї позиції АМПУ навело такі аргументи: «Віднесення поромів до групи «А» грунтується на тому, що у Класифікаційних свідоцтвах на судно GEROITE NA ODESSA та на судно GEROITE NA SEVASTOPOL, що видані Болгарським морським регістром, зазначено, що ці судна є залізничними поромами (англ. train ferry) накатного типу (англ. Ro-Ro, що означає Roll-on/Roll-off) та мають льодовий клас Ice 1 m, тобто, зазначені судна є вантажними та не віднесені до пасажирських, що виключає можливість нарахування портових зборів за ставками групи «Б».

Суд узяв до уваги ці аргументи та відмовив Пароплавству БМФ у задоволенні позову.