Україна застосувала спецсанкції до низки транспортних підприємств РФ

Україна застосувала спеціальні санкції та обмежувальні заходи до окремих суб’єктів підприємницької діяльності РФ, які уклали контракти з підприємствами транспортної галузі, що підконтрольні окупаційній адміністрації ОРЛО.

Про це йдеться у повідомленні СБУ.

"Співробітники спецслужби встановили, що протягом 2018 року низка російських юридичних і фізичних осіб уклали "зовнішньоекономічні угоди" з транспортними підприємствами, які працюють на тимчасово окупованій території. На підставі цих договорів відбувається систематичне незаконне переміщення вантажів через закриті пункти пропуску "Ізварине", "Довжанський" та "Червона Могила Луганської митниці", - йдеться у повідомленні.

Водночас, вказані російські суб’єкти господарської діяльності робили спроби налагодити бізнес з вітчизняними підприємствами на підконтрольній українській владі території.

Своїми діями російські підприємства грубо порушують міжнародні норми і правила та є причетними до фінансового і матеріального забезпечення терористичних організацій на тимчасово непідконтрольних територіях Донецької та Луганської областей. Це завдає істотних збитків економіці України, тому СБУ ініціювала перед Міністерством економічного розвитку і торгівлі та Радою національної безпеки і оборони застосування щодо них спеціальних санкцій та обмежувальних заходів.

РНБО та Мінекономіки ввели санкції щодо низки підприємств країни-агресора, у тому числі АТ "РЖД Логистика", ТОВ "Промкомплекспласт", ТОВ "Газголдер" та інших суб’єктів господарювання РФ.

Читайте також: Підходи ЄС до застосування санкцій проти Росії є незмінними - Могеріні

Вказані санкційні заходи передбачають блокування активів, обмеження торговельних операцій, часткове чи повне припинення транзиту ресурсів, польотів та перевезень територією України та інші обмеження, які не дозволять порушникам у подальшому здійснювати фінансово-господарську діяльність в Україні та запобігають виведенню капіталів за межі нашої держави.