Україна виграла у Росії апеляцію щодо "боргу Януковича"

Оновлено

Україна виграла апеляцію в суді Лондона щодо боргу в три мільярди доларів перед Росією (відомому як "борг Януковича").

Про це повідомляє в п'ятницю РІА Новости.

"Суд прийняв рішення про проведення нового слухання щодо спору", - йдеться в повідомленні.

Наголошується також, що глава Мінфіну РФ Антон Сілуанов заявив, що Росія звернеться до Верховного суду Англії.

"Нинішнє рішення на деякий час відкладає остаточне рішення з врегулювання спору між Російською Федерацією і Україною. Сподіваємося, що наступна інстанція, вища інстанція, остаточно ухвалить об'єктивне рішення", - додав він.

Як повідомляв Укрінформ, 22 січня Апеляційний суд Англії почав розгляд скарги на рішення суду відносно спору з Росією щодо боргу в 3 млрд дол., які Кабмін екс-президента Віктора Януковича позичив в останні місяці перебування у владі.

У грудні 2013 року довірена особа The Law Debenture Trust Corporation p.l.с. звернулася з цим позовом проти України на користь Російської Федерації.

Україна виступає проти вимог Росії повертати борг, посилаючись, у тому числі, на те, що Росія здійснювала на Україну незаконний тиск. У березні 2017 року англійський суд першої інстанції дозволив розглядати справу в порядку спрощеного провадження.

Суд також дійшов висновку, що Україна мала законну дієздатність укладати договори відносно облігацій, а політична частина аргументів України щодо примусу і тиску не може розглядатися в судовому порядку, тобто не може бути розглянута англійським судом.

Читайте також: ЄС продовжив санкції проти 13 чиновників режиму Януковича

Після цього Україна звернулася за отриманням і отримала дозвіл на апеляційне оскарження всіх негативних висновків у рішенні суду першої інстанції.

Уряд Миколи Азарова отримав кредит на 3 млрд дол. в рамках домовленостей між президентом РФ Володимиром Путіним і тодішнім президентом України Віктором Януковичем у грудні 2013 року.

У 2015 році російська сторона поставила вимогу повернути борг, не прийнявши пропозиції щодо його реструктуризації. Українська влада відмовилася визнавати борг офіційним.