Меморандум щодо допомоги ЄС Україні на 1 мільярд євро підпишуть цього тижня

У четвер, 13 вересня, Україна і Євросоюз підпишуть меморандум про порозуміння щодо виділення Києву макрофінансової допомоги обсягом 1 млрд євро у формі позик.

Від Євросоюзу у церемонії підписання візьме участь віце-президент Єврокомісії з питань євро, соціального діалогу, фінансової стабільності та ринку капіталу Валдіс Домбровскіс, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Брюсселі.

За програмою візиту до Києва 13-14 вересня віце-президент Єврокомісії також зустрінеться із Прем'єр-міністром України Володимиром Гройсманом, в.о. міністра фінансів Оксаною Макаровою, а також візьме участь в одній із панелей щорічної зустрічі Ялтинської європейської стратегії.

Читайте також: Франція та Німеччина наполягають на реформі єврозони до кінця року

Як повідомляв Укрінформ, 9 березня Єврокомісія затвердила і внесла пропозицію щодо започаткування нової (четвертої) програми макрофінансової допомоги України обсягом до 1 млрд євро з метою економічної стабілізації та проведення структурних реформ.

Умовою надання макрофіндопомоги є подальший прогрес України у боротьбі з корупцією. Зокрема, йдеться про створення автоматичної системи перевірки електронних декларацій посадовців, відкриття реєстрів кінцевих бенефіціарів компаній, а також створення спеціалізованого антикорупційного суду згідно з рекомендаціями Венеціанської комісії.