НБУ оновив порядок подання аудиторського звіту банку

У Національному банку оновили порядок подання аудиторського звіту банку.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

«Національний банк України затвердив нове Положення про порядок подання банком до Національного банку України аудиторського звіту за результатами щорічної перевірки фінансової звітності (далі - Положення про подання аудиторського звіту)», - йдеться в повідомленні НБУ.

У Нацбанку зазначають, що положення про подання аудиторського звіту, яке набирає чинності з 1 жовтня 2018 року, оновлено з метою приведення у відповідність до вимог Закону України «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність» (далі - Закон про аудит) нормативно-правового акту Національного банку з питань подання банками аудиторських звітів. Положенням про подання аудиторського звіту, зокрема визначаються: порядок подання банком до Національного банку договору про аудит фінансової звітності, аудиторського звіту/додаткового звіту, що складаються аудиторською фірмою, забезпечення аудиторською фірмою ротації аудиторів, що залучаються для проведення аудиту фінансової звітності банку, перелік інформації, що має перевірятися та міститися в аудиторському звіті банку відповідно до вимог Закону про аудит, Національного банку та Міжнародних стандартів аудиту, тощо.

У зв'язку з прийняттям Положення про подання аудиторського звіту, що затверджено постановою Правління Національного банку № 90 від 2 серпня 2018 (далі Постанова № 90), з 1 жовтня 2018 року визнається таким, що втратило чинність, Положення про порядок подання банками до Національного банку аудиторських звітів (аудиторських висновків) за результатами щорічної перевірки фінансової звітності, затверджене постановою Правління Національного банку від 9 вересня 2003 № 389, зареєстроване в Міністерстві юстиції України 29 вересня 2003 за № 871/8192 (зі змінами). Для забезпечення виконання вимог Закону про аудит постановою № 90 банкам подовжено строк подання до Національного банку договору про проведення аудиту фінансової звітності за 2018 рік до 15 грудня 2018 (включно).

Також у Національному банку України з 1 жовтня 2018 року запроваджують порядок відхилення аудиторської фірми від проведення аудиту банку.

Відповідно до Закону України «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність», який набрав чинності 07.02.2018 та вводиться в дію з 1 жовтня 2018 (далі - Закон про аудит), скасовується право Національного банку на ведення Реєстру аудиторських фірм, які здійснюють зовнішній аудит банків», - йдеться в повідомленні.

Читайте також: Курс долара цього тижня: експерти мають два "сценарії"

Натомість, Національний банк протягом трьох років з дня набрання чинності цим законом отримав право відхиляти обрану банком для проведення зовнішнього аудиту аудиторську фірму або відстороняти аудиторську фірму, яка проводить зовнішній аудит банку. На виконання Закону про аудит Національним банком затверджено Положення про порядок відхилення (відсторонення) Національним банком України аудиторської фірми, яка обрана банком для проведення зовнішнього аудиту.

Положенням про відхилення, зокрема визначаються: порядок інформування банком Національного банку про обрану для проведення зовнішнього аудиту аудиторську фірму (після проведення конкурсу з відбору аудиторської фірми), підстави прийняття Національним банком рішення про відхилення (відсторонення) обраної банком аудиторської фірми, порядок прийняття Національним банком рішення щодо відхилення або відсторонення аудиторської фірми, тощо.

Положення про відхилення затверджене постановою Правління Національного банку № 89 від 2 серпня 2018 року та діє з 1 жовтня 2018 до 6 лютого 2021 включно.  Цією ж постановою з 1 жовтня 2018 визнаються такими, що втратили чинність, Положення про порядок ведення Реєстру аудиторських фірм, які мають право на проведення аудиторських перевірок банків, затверджене постановою Правління Національного банку від 17 листопад 2011 № 410, зареєстроване в Міністерстві юстиції України 19 грудня 2011 за № 1466/20204 (зі змінами), та Положення про Комітет з питань аудиту банків України, затверджене постановою Правління Національного банку від 6 квітня 2015 № 214 (зі змінами).