Зубко стурбований станом розрахунків за газ підприємств теплокомуненерго

Ситуація  із розрахунками підприємств теплокомуненерго за спожитий газ залишається незадовільною. 

Про це заявив віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко під час селекторної наради щодо підготовки до опалювального сезону 2018-2019 років, повідомляє Урядовий портал.

"Загальна картина щодо розрахунків теплопостачальних підприємств за спожитий газ і електроенергію покращилася за останній місяць на 4%. Але ситуація досі залишається вкрай незадовільною. Це, в першу чергу, вплине на отримання номінації від НАК «Нафтогаз» у вересні, коли фінансова дисципліна по розрахунках підприємств має вийти на рівень не менш як 90%", - наголосив Геннадій Зубко.

За його словами, областями-лідерами з розрахунків є Черкаська, Львівська, Полтавська, Донецька області і м. Київ, хоча "стан розрахунків у столиці і досі залишається на низькому рівні". Критична ситуація з розрахунками на теплопостачальних підприємствах у Рівненській (58%), а також Хмельницькій, Івано-Франківській, Вінницькій і Київській областях, де стан розрахунків складає менш як 73%. 

Віце-прем’єр-міністр окремо порушив питання щодо смт Коцюбинське (Київська область), м. Сміла (Черкаська область) і м. Шепетівка (Хмельницька область), де рівень розрахунків за газ є вкрай низьким.

«Я можу зрозуміти, що дуже не просто вирішуються питання передачі власності або відновлення стабільної роботи систем критичної інфраструктури. Але в тій ситуації, яку ми побачили сьогодні по цих містах при наявності субсидій і пільг від держави, коштів від бюджетних установ і розрахунків від комерційних установ, до сих пір залишається актуальним питання по сплаті за газ. Тому я звертаюсь до голів ОДА (з  вимогою - ред.) взяти під контроль ситуацію по цих містах. Це маленькі міста, в яких люди відчувають себе в небезпеці, особливо в опалювальний період», - підкреслив Зубко.

Читайте також: Підготовка до опалювального сезону відстає від графіка - Зубко

Окремо урядовець доручив заступнику голови Київщини провести в області засідання штабу з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій щодо запобігання надзвичайним наслідкам безпосередньо у Коцюбинському. 

«Місто, яке на сьогодні має на рахунках - 32 млн грн, взимку може опинитися без опалення за рахунок накопичених боргів. Додатково потребує вирішення питання водопостачання у місті. Тож прошу ОДА взяти цю ситуацію під контроль», - заявив віце-прем’єр-міністр.