Прогноз інфляції на кінець 2018 року Нацбанк залишив незмінним

За прогнозом Національного банку інфляція на кінець 2018 року складе 8,9%.

Про це на брифінгу в НБУ сказав голова Нацбанку Яків Смолій, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Національний банк залишає прогноз інфляції на кінець 2018 року незмінним - на рівні 8,9%. Більш швидке, ніж прогнозувалося, уповільнення інфляції у травні-червні поточного року буде нівельоване у другому півріччі. Адже в кінці року очікується суттєвіше, ніж передбачалось, підвищення адміністративно-регульованих цін і тарифів, спрямоване на наближення цін на газ на внутрішньому ринку до ціни імпортного паритету та, відповідно, здорожчання пов'язаних із ними житлово-комунальних послуг", - сказав Смолій.

З його слів, на рівень інфляції у другій половині 2018 та у 2019 році буде тиснути низка факторів, ефекти яких, на відміну від підвищення адміністративно-регульованих цін і тарифів, мають бути компенсовані за допомогою інструментів монетарної політики. Разом з тим, НБУ залишив незмінним прогноз інфляції на кінець 2019 року - на рівні 5,8%. А у 2020 році інфляція уповільниться до 5%.

Читайте також: Місія МВФ приїде, коли Київ виконає зобов'язання - Смолій

Голова НБУ наголосив, що у червні споживча інфляція сповільнилася до 9,9%. Це відбулось завдяки відчутному збільшенню пропозиції продуктів харчування внаслідок більш сприятливих погодних умов і зростанню імпорту. Також на вартості імпортованих товарів та цінах на товари і послуги зі значною імпортною складовою сприятливо позначилось зміцнення обмінного курсу гривні.